Ha túlzásba viszi az étkezést és sokat nassol, arra figyeljen, hogy a hízást okozó extra kalóriák telítetlen zsírokból származnak. Ugyanis a szívbetegség kockázati tényezői már a sovány emberek néhány kilós hízása esetén is emelkednek – figyelmeztet egy új tanulmány, amelyről a Fox News számolt be.

Már a mérsékelt súlygyarapodás is növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát például az inzulin-rezisztencia kialakulása révén – figyelmeztetnek a szakemberek. Éppen ezért a telített helyett a telítetlen zsírok fogyasztását javasolják, amelyek az extra kalóriák és a súlygyarapodás ellenére javítják a koleszterinszintet.
A hét hetes kutatás keretében egészséges 20-38 év közötti sovány felnőttet kértek arra, hogy szokásos napi ételfogyasztásuk és mozgásuk mellett még napi 3-4, 240 kalóriát tartalmazó muffint is egyenek meg. Az egyik 19 tagú csoport tagjai napraforgóolajjal készült süteményt kaptak, amely többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A másik 20 tagú csoport tagjai viszont pálmaolajjal készült muffint ettek, ami viszont telített zsírsavból tevődik össze.
Hét hét elteltével átlagosan mindkét csoport tagjai 1,5 kilót híztak. Vérvizsgálatok kimutatták, hogy a napraforgóolaj-tartalmú muffinokat fogyasztóknak csökkent a koleszterinszintjük, míg a pálmaolaj-tartalmút kapottaknak nőtt ugyanezen időszak alatt.

Hirdetések

legfrissebb híreink