városházi

A vízi turisztikai megállóhelyek kialakításának projektgazdájaként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Szolnokon, sajtótájékoztatón mutatta be a Bejárható Magyarország Program keretrendszerébe illeszkedő, az alsó-Tiszára és a Körösökre vonatkozó fejlesztési programját. A fejlesztésben tizenkét település érdekelt, közöttük lakóhelyünk Tiszakécske is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 10 milliárd forint Európai Uniós forrást különített el turisztikai non-profit szervezetek részére az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére.

A fejlesztések során most májusban újabb tizenkét helyszínt (Szolnok, Tiszakécske, Mindszent, Szeged, Gyula, Doboz-Szanazug, Békés, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kunszentmárton, Csongrád, Sarkad) kapcsol be az MKKSZ a Bejárható Magyarország Programba.

Az Európai Uniós támogatásból megállóhelyek építése és felújítása, vízitúrázáshoz kapcsolódó eszközök beszerzése és a fenntartható működéshez szükséges szolgáltatásfejlesztés fog megvalósulni. A fejlesztés kiemelt módon járul hozzá a hazai és nemzetközi turizmus bővüléséhez a dél-alföldi régió Tisza-parti településein és a Körösök mentén.

A pályázati anyagot az MKKSZ vezette konzorcium a helyi önkormányzatokkal együttműködve még idén tavasszal benyújtja. A konzorciumi megállapodás aláírásához, illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sajtótájékoztatójára városunk polgármestere Tóth János is ellátogatott a szolnoki városházára.

A sajtótájékoztatón dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Gajda Róbert, Békés megye kormánymegbízottja, Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára ismertette a példaértékű együttműködés részleteit.

A szolnoki rendezvényen a Kécskei Krónikának Tóth János, településünk polgármestere nyilatkozott a tiszakécskei Tisza-parton várható fejlesztésekről:

Szerencsére városunk is bekerült a támogatottak körébe, így mi is kijelölhetünk a folyó partján egy olyan helyet, ahol megvalósíthatjuk a fejlesztést, illetve a vízről is jól látható kajak-kenu pontot. Természetesen első gondolatunk az volt, hogy a kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek a Szabadstrand végén lévő kempingnél lesznek, azonban az előzetes mérések után kiderült, hogy az ottani mederviszonyok miatt több mint öt méteres cölöpökre építkezhetnénk az árvízvédelmi töltésen belül.

Új lehetőséget kellett keresnünk, így esett a választás a régi kishajó kikötőre, illetve a közvetlenül fölötte lévő, már védett (gáton kívüli) területen elhelyezkedő önkormányzati telkekre. Itt még az árvízvédelmi töltés építésénél került az önkormányzathoz több ingatlan, mostanra ezeket elbontottuk, így megvalósulhat a pályázatban megjelölt építkezés. Ezen a területen létrehozunk egy épületet, amelyben mosdókat kell kialakítanunk. Az épület mellett egy olyan fedett közösségi teret is ki kell építeni, ahol legalább 50 fő le tud ülni és akár kényelmesen meg tud vacsorázni. A területen lehetőséget kell biztosítanunk sátorozásra és építenünk kell egy csónaktárolót is. Rendbe kell hoznunk az épület alatti sólyapályát is, hiszen a kajakosok itt tudnak majd feljárni az épülethez. Természetesen az itt születő infrastruktúrát nemcsak a vízi túrázók, hanem a tiszakécskei közösségek is használhatják majd.

szöveg, fotók: Sánta László (sel)

Hirdetések

legfrissebb híreink