Fókuszban a pályaválasztás

Megosztás

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya tizenhatodik alkalommal rendezte meg az elsősorban általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szóló „JÖVŐD A TÉT!” pályaválasztási kiállítást november 11-én, Kecskeméten.

A kiállítást Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitotta meg, majd Gaál József, Kecskemét Város alpolgármestere, a BKM-i Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat.

Kecskeméten, új helyszínen a Messzi István Sportcsarnokban két napon keresztül ismerkedhettek a kiállító tanintézményekkel az érdeklődő fiatalok. A pénteki napon iskolai csoportok osztályok látogattak el a kiállításra, szombaton pedig a fiatalok szüleikkel tájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről.

A szakképző centrumok megalakulásával, valamint a szakképzési rendszer átalakulásával megélénkült az érdeklődés a kiállító tanintézmények részéről, az elmúlt évekhez viszonyítva színvonalasabb, tartalmasabb megjelenéssel képviseltetették magukat az egyes szakmacsoportokban.

Az elmúlt időszakban Kecskemét mellett Baja és Kiskunhalas is otthont adott a pályaválasztási kiállításnak. Mindösszesen a három helyszínen 56 középfokú és 2 felsőfokú oktatási intézmény, 4 felnőtt képző, 23 egyéb intézmény és 24 vállalkozás – mindösszesen 109 kiállító vett részt.

Mind a három helyszínen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya pályaorientációs szigettel, Európa szigettel és munkavédelmi, munkabiztonsági tanácsadással várta az érdeklődőket.

Elérhetők voltak az EURÓPA sziget szolgáltatásai közül az EURES Európai Foglalkoztatási Szolgálat, a Nemzeti Pályainformációs Központ, az Europass, a Hírös Agóra-Helpi Ifjúságfejlesztő Műhely, a Europe Direct, a Hageni Távegyetem, valamint az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tér szolgáltatásai.

Az elmúlt évekhez hasonlóan „Az én szakmám, az én jövőm!” rajz és fotópályázatot is meghirdették az általonos iskolákban. A díjazottak részére elismerő szavak kíséretében Kollár Péter a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője nyújtotta át az okleveleket. A legtöbb rajz és fotópályázatot beküldő osztály jutalma, egy szabadon választott üzemlátogatás volt, melyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ajánlott fel.

A rendezvényen a közszolgálati szakmák iránt érdeklődők igényeire is figyeltek: a Magyar Honvédség, a Kecskeméti Rendőrkapitányság, Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség standjai vártak mindenkit, illetve külső helyszínen tűzoltó autóval, rendőrautóval ismerkedhettek a fiatalok. 

A rendezők jutalmazták a színvonalas kiállítók megjelenését minden helyszínen a „Legszebb kiállítói stand” címmel. Tájékozódás közben a tanulók részére szórakozásra is volt lehetőség, mivel a két napot színes kulturális programokkal és tombolasorsolással tették látványossá a rendezők.

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kécskei Krónia