Fókuszban a Tiszakécskei járás nyertes pályázatai

Megosztás

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke február 13-án látogatott el Tiszakécskére, hogy járásunk polgármestereivel egyeztessen a TOP-os pályázatok megvalósulásával kapcsolatban.

Rideg László a Polgármesteri Hivatalban a Kécskei Krónikának nyilatkozott:

Ismét olyan feladat előtt állunk, amely során a Megyei Önkormányzat koordinálásában végzett települési pályázatokat együtt tudjuk átnézni. Ez a tízedik olyan egyeztetés, amely során a szakértőkkel együtt a polgármesterekkel áttekintjük a nyertes pályázatok eredményeit, feladatait, esetleges gondjait. Megnézzük, hogy az egyes települések hol tartanak a pályázati célok megvalósításában, hogyan tudunk nekik segíteni.

Ezek a települések önkormányzati pályázati, amelyek száz százalékos támogatottságúak, tehát az egyes önkormányzatoknak nem kell hozzárakni önerőt. A Megyei Önkormányzat koordinálja, hogy melyik településen, milyen nagyságrendben kellett pl. energetikai korszerűsítést véghezvinni, csatornázást, bölcsőde vagy éppen óvodaépítést.

Minden egyes járási székhelyre ellátogatok Bács-Kiskun megyében, ezzel is megkönnyítve az egyeztetést, ne keljen a százhúsz polgármesternek elutaznia a Megyeházára. A Tiszakécskei Polgármesteri Hivatalba, a Tiszakécskei járás településeinek vezetői érkeztek.

A Megyei Önkormányzat szervezésében 1,5 milliárd forintnyi összeg kerül Tiszakécskére. A TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében tizennégy nyertes pályázata van a városnak. A megyében összesen a 120 településnek 63 milliárd forint került szétosztásra.

Rideg László a Tiszakécskei járás polgármestereivel történő, önkormányzati pályázatokkal kapcsolatos egyeztetése után kereste fel a település könyvtárát.

Az intézmény igazgatója Tapodiné Máté Ilona készségesen kalauzolta az elnököt, aki az „Egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása” című pályázatról érdeklődött.

A több mint 50 éve működő Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár fennállása alatt már több sikeres programot és projektet lebonyolított - mondta az igazgató asszony. A könyvtár ezzel a pályázati fejlesztéssel / EFOP 3.7.3-16BK1 / a következő célt szeretné elérni: az egész életen át tartó tanulást biztosító szolgáltatások, tevékenységek, új tanulási tartalmak, formák kialakítása, mindezek érdekében pedig az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges feltételek, illetve a meglévő szolgáltatások továbbfejlesztése.

 A fejlesztés célcsoportja: a lakosság, különös tekintettel a köznevelésben részt nem vevők, valamint a hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetűek.

Jelen projektben tervezett tevékenységek a követezők: - Baba mama klub kezdő, haladó klubfoglalkozás - Angol nyelv kezdő heti szakkör - Német nyelv kezdő heti szakkör - Kismama Akadémia ismeretterjesztő előadássorozat - Életpálya tervezés műhelyfoglalkozás - Képzőművészeti csoport művészeti csoport - Kerámia művészeti csoport - Nemez művészeti csoport - Életpálya tervezés és vállalkozói kompetenciafejlesztés szabadegyetem - Együttműködési kultúrafejlesztő szaktábor. Ezek mindegyike új szolgáltatásként kerül bevezetésre.

A tanulási programokban részt vevők száma 125 fő, akiknek 60%-a hátrányos helyzetű. A jelenlegi projekt futamideje 24 hónap.

szöveg, fotók: Sánta László, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat