Kovács Miklós kékfestő mester, a Népművészet Mestere életmű-kiállításának megnyitóját április 14-én tartották meg nagy érdeklődés mellett az Ókécskei Közösségi Házban.

Pappné Miskó Anikó, az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte a megjelent vendégeket április 14-én az Ókécskei Közösségi Házban. A megnyitón Kovács Miklós bácsi tiszteletére beszédet mondott Tóth János Tiszakécske város polgármestere, Székelyné Kőrösi Ilona történész és Kovács Ernő Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, aki személyes ajándékként díszoklevelet adott át a napokban kilencvenedik születésnapját betöltő ünnepeltnek.

Székelyné Kőrösi Ilona, történész megnyitó beszédében elárulta, idén ősztől a tiszakécskei Kovács-család munkássága nem csupán a magyarországi szellemi kulturális örökség részét fogja képezni, hanem a világ kulturális örökségének része lesz.

A rendezvényen Kecskés Gréta és Sipos Bence néptáncbemutatóját is megtekinthették a jelenlévők. Kovács Miklós bácsit és feleségét; Kovács Miklósné Szabó Margitot közös énekléssel, virággal és tortával köszöntötték fel a szervezők és a vendégek.

Kovács Miklós önmagáról és családjáról, olykor másokról is, saját munkája által gondoskodni tudó, a munkájában örömet lelő, a helyi – s részben a megyei és országos – közéletben aktívan részt vevő öntudatos polgára Tiszakécskének. Életművét az alábbi kitüntetésekkel ismerték el:

1976.     Nép Iparművész

1985.     Népművészet Mestere

1995.     Az Év Mestere

2000.     Bács-Kiskun Megye Népművészeti Díja

2007.     Tiszakécske Város Művészeti Díja

2009.     Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Kodály Zoltán Közművelődési Díja

2009.     Tiszakécske Városért Díj

2011.     Lengyel Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje

2012.     Tiszakécske Város Díszpolgára

2016.     Magyar Művészeti Akadémia tagja

A Hungarikum Bizottság döntése alapján nemzeti érték a „kékfestő tevékenység és Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester életműve, melyet a tevékenység fennmaradása érdekében végzett.”

A kiállítás május 17-ig megtekinthető az Ókécskei Közösségi Házban.

szöveg, fotók: Sánta László(sel)

Hirdetések

legfrissebb híreink