Megszépült épületben tanulhatnak a szakközépiskolások

Megosztás

Az elmúlt időszakban jelentős felújítás valósulhatott meg a tiszakécskei szakközépiskolánál. Ennek apropóján Horváth Ágnes a Kecskeméti Szakképzési Centrum Tiszakécskei Kiss Bálint Szakközépiskolájának vezetője nyilatkozott a Kécskei Krónikának.

Milyen  felújításon esett át a szakközépiskola épülete?

2015 júliusától a Klebersberg Intézményfenntartó Központ égisze alól kikerültek a szakképző intézmények és bekerültek a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá, amely nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szakképző intézmények jól működjenek. Erre az elmúlt évben jelentős anyagi forrásokat is mozgósítottak. Ebből a keretből volt lehetőségünk nekünk is felújítani iskolánkat. Intézményünk épülete belülről teljesen, kívülről részlegesen újulhatott meg. Az iskola összes helysége új padlózatot kapott (linóleum és laminált padló burkolatot), minden tanteremben, irodában és a folyosókon teljes festés valósult meg. Kívülről új héjazat került a tetőre, ami nagyon jó hír, hiszen így elkerülhetjük az őszi beázásokat. Két-három tantermünkben korábban jelentős károkat okozott ez a probléma.

Hány új osztály indulhatott ebben a tanévben az iskolában?

A csökkenő gyermeklétszám ellenére örömmel jelezhetem, hogy ismét három kilencedikes osztályt tudtunk indítani. Mind a három évfolyamunkon megvan a három párhuzamos osztály, s újra el tudtuk indítani hat szakmánk oktatását. Jelenleg pincér, eladó, mezőgazdasági gépész, épület- és szerkezetlakatos, hegesztő és gépi forgácsoló szakmákat tanulnak a diákok nappali tagozaton. Az esti oktatásban még várjuk a jelentkezőket gépi forgácsoló, hegesztő és eladó szakmákban.

Új zászlót kapott a szakközépiskola. Mi ennek a jelentősége?

Iskolánk az elmúlt évben ismételten felvette a Kiss Bálint nevet. Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja adta az ötletet, hogy ezt méltóképpen egy szép, új zászlóval ünnepelhetnénk meg. A zászlót Tiszakécske Város Önkormányzata adományozta számunkra, melyet az idei tanévnyitón avattunk fel. Tóth János polgármester úr kötötte rá az emlékszalagot. A zászló egyik oldalán településünk címere, a másikon pedig névadónk arcképe és iskolánk neve látható.

Az intézmény fenntartója a Nemzetgazdasági Minisztérium, városunk önkormányzata mégis sajátjának érzi a szakközépiskolát. Miben nyilvánul meg ez a figyelem?

Tiszakécske Város Önkormányzata nem működtetője és nem is fenntartója az iskolánknak, ennek ellenére a kapcsolat nagyon jó. Mindig számíthatunk a település vezetésére, legyen szó akár az iskolaudvar rendbetételéről, akár a testnevelés órák helyszínének biztosításáról. Cserébe mi pincér tanulóinkkal jelen vagyunk a városi rendezvények lebonyolításánál. Az Önkormányzat jó indulatát legutóbb azzal bizonyította, hogy az iskolánk szomszédságában lévő házat megvásárolta és a szakközépiskolához csatolta. Így bővültek lehetőségeink. Szeretnénk ebben az épületben egy fejlesztési központot létrehozni, ahol a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozhatnánk.

Milyen távlati tervek vannak még az iskolával kapcsolatban?

Szeretnénk újra helyt állni a Szakma Kiváló Tanulója versenyeken. Ezeken a megmérettetések régen hagyományosan jól szerepeltünk több szakmában. A sok-sok átszervezés idején ez a hagyomány kissé ellaposodott, s mostantól ismét igyekszünk minél több szakmában indítani tanulóinkat. Bízom benne, hogy idén jó helyezéseket érhetünk el, hiszen vannak nagyon tehetséges gyerekeink.

A jövőben terveink között szerepel iskolaépületünk bővítése új tantermekkel a Holt-Tisza felé, később ha lesz rá lehetőség tornacsarnokkal. Így a diákjainknak nem kellene ingázni több helyszín között.

szöveg: Sánta László(sel), fotók: Csikós János