közélet

Sokszor hallhatjuk a rádióból, üdvözlőlapok borítóján olvashatjuk, különféle fórumokon találkozunk e jókívánsággal: „Kellemes Ünnepeket!” Nincs ez másként a Karácsony esetében sem. S attól függetlenül, hogy vélhetően mindenkit a jó szándék vezérel, amikor így köszönti ismerőseit, a Karácsony mégsem tud pusztán kellemes ünnep lenni! Mert jóval több annál!

Az értelmező szótárban az alábbi meghatározásokat olvassuk a „kellemes” szócikk alatt: 1. amit élvezni lehet; élvezetes. Kellemekben gazdag; valamely érzékre gyönyörködtetően ható. 2. akivel jó időt tölteni, mert jó modorú, érdekes és barátságos. 3. Kellemmel párosult, örömet, élvezetet vagy megelégedést adó. Így tehát KELLEMES lehet egy jó társaság az ünnepi asztal körül! Egy baráti beszélgetés, egy pohár bor, egy séta a Tisza parton, a kályha melege hűvösebb napokon, vagy a virágillatú tavaszi szellő. KELLEMES lehet a csalódás egy találkozáskor, vagy egy parfüm illata a szeretett személyen. KELLEMES tud lenni a napsütés és a madarak éneke, a szerető simogatás, vagy egy kedves hang suttogása.

De a Karácsony több mint kellemes. A Karácsony mindenekelőtt ÁLDOTT, mert Jézus Krisztusban a szeretet Istene igent mondott a bűn igája alatt görnyedő emberiségre! A Karácsony ugyanakkor BOLDOG is, amiért eljött közénk és velünk marad a világ végezetéig Emmánuel, a velünk lévő Isten. Továbbá KEGYELEMTELJES ünnep, hiszen az Isten alászállt az Egekből, hogy az embert felemelje, és irgalmas szívére ölelje! BÉKÉS ünnep a Karácsony, ezt hirdeti az angyalok békeszózata minden jóakaratú embernek! Illő és üdvös tehát, ha ünnepváró szívünkben nincsen neheztelés vagy harag.

Úgy érzem, ezekre van igazán szükségünk az ünneplés napjaiban! Ne elégedjünk hát meg csak azzal, hogy „kellemes”! Kérjük és kívánjuk, hogy legyen kegyelemteljes, áldott, békés és boldog a Karácsonyunk, vagy, ahogy manapság mondani szokás: a szeretet ünnepe. Ám jó, ha tisztában vagyunk azzal is, miféle szeretet az, amit megemlegetünk. Sokunknak a találkozás öröme, a családi körben eltöltött órák, esetleg napok, a közös emlékezés, régi idők felidézése, fotóalbumok lapozgatása, egy mosoly, egy tekintet, egy ölelés jelentik azt a szeretetteljes élményt, ami évek hosszú során, így, Karácsony alkalmával beköszönt az életünkbe. De a karácsony az ünnepelt nélkül csak felhajtás! Az ünnepelt pedig nem más, mint Jézus Krisztus, az Isten testté lett Igéje, az ószövetségi várakozások beteljesítője, megváltásunk hajnalhasadása! Nélküle valóban és legfeljebb csak kellemes, Vele áldott és boldog, kegyelemteljes és békés ünnep lehet a Karácsony! Ő maga a szeretet!

Kívánom minden tiszakécskei családnak, hogy ne csak kellemesen töltse el az időt szerettei körében az elkövetkező napok folyamán, hanem legyen valóban békés és boldog, Istentől megáldott, kegyelemteljes a Karácsonya!

Bobek Tamás atya

Hirdetések

legfrissebb híreink