A csapadékos időjárás miatt a Tiszakécskei Járási Hivatal Házasságkötő Termében tartották meg augusztus 20-án a Szent István Napi Városi Ünnepséget.  A rendezvényen idén is sor került kitüntető díjak, elismerések átadására.

Este hat órától kezdődött el a városi ünnepség, melynek elején külön köszöntötték Tímár Zsombort testvértelepülésünk, Gyimesfelsőlok polgármesterét, Kovács Ernőt Bács-Kiskun megye kormánymegbízottját, Tóth Jánost Tiszakécske város polgármesterét, Hegedűs Béla esperest és Jávorka Lajos plébánost.

A köszöntés után a jelenlévők a Szépkorúak Kórusával közösen énekelték el a Nemzeti Himnuszt, majd Tóth János településünk vezetője mondta el ünnepi beszédét, amit teljes egészében közlünk Olvasóink számára:

Hölgyeim és Uraim!

Kedves Vendégeink, Barátaink!

Szeretettel köszöntök minden megjelentet Szent István királyunk napján, az államalapításunk évfordulóján, az új kenyér ünnepén. Külön tisztelettel és szeretettel köszöntöm testvérvárosunk delegációját Gyimesfelsőlokról, élén Tímár Zsombor László polgármester Urral. Tisztelettel köszöntöm Kovács Ernőt városunk volt polgármesterét, jelenlegi kormánymegbízottunkat.

 Miközben azon gondolkodtam, hogyan öntsem formába mondandómat, igazi ünnepi beszéddé alakítván, eszembe jutott egy évekkel ezelőtt megélt pillanat. Ma is elevenen él bennem. Az akkori augusztus 20.-ai ünnepség része volt ez. Kiállt egy gyimesfelsőloki kislány a pódiumra, csodálatos népviseletben, mely nem hivalkodó, tiszta vonalú és kevés szín jellemzi. Maga a szerénység, gondoltam. Elkezdte énekelni a szent István dicsértessék kezdetű népéneket. Csengő erőt, hitet sugárzó hangon. Borsózott a hátam. Láttam, a körülöttem lévők is felkapták a fejüket. Átütött az előadásból a tisztaság, az alázat, a szentség. Ez egy másik szféra, fogalmaztam meg magamban. Akkor is azt éreztem, nem szabadna ezután szólni, mert eltűnik a varázslat, mely láthatóan eljutott a szívekbe. Minden szó fölösleges.

A legősibb népek is megkülönböztetik a valós hétköznapi világot, a tőlünk független szellemi világtól. Ezt megidézve, az ősök szellemével kapcsolatba lépve történik az eggyé tartozás érzésének újra átélése, a közösségi identitástudat megerősítése. Hitem szerint ez minden ünnep lényege.
Újra megélni tehát ezt a magasztos érzést. Az a nép, amelyik elveszíti ennek képességét, elveszíti biztonságérzetét, arányérzékét és a káosz lesz úrrá rajta.

Ilyenkor sokan emlegetjük első királyunk gyakorlati intézkedéseit is. Merőben új államszervezet létrehozását, a kereszténység felvételét, a régi rend erőivel megvívandó harcot, betagozódást Európába.

 Számomra a Szent Istváni életmű lényege a gyakorlati intézkedések mögött megjelenő, önmagával is szembenéző ember. A megfogalmazhatatlan arányérzék. Ha kellett erővel, ha kellett meggyőzéssel. A tanítások általános, emberi értékei mellett, velünk élnek a korábbi évszázadok által képviselt örök igazságok is. Ez így is van rendjén. Első királyunk minden lépése nemzetének fennmaradását, fejlődését szolgálta. Ez az elsődleges, a legfontosabb, a mindenek fölötti, a követendő. Mint minden nagy életmű, örök aktualitásokat hordoz.

 Ma itt vagyunk a globalizált világ és a nemzetek viszonyánál. A mi meggyőződésünk szerint nincs globalizált világ, erős, egymást tisztelő, kölcsönös előnyöket nyújtó nemzetek nélkül. Nincs globalizált világ hagyománytisztelet nélkül. És jövő sincs.

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők egy perces néma megemlékezéssel tisztelegtek Tímár Károly grafikusművész emléke előtt. A festőművész rendszeres résztvevője volt a minden évben megrendezett Tiszakécskei Művésztelepnek.

Az emlékezés pillanati után a Szépkorúak Kórusa elénekelte a Székely Himnuszt.

Ezt követően az ünnepség műsorvezetője, Balog Ildikó az Arany János Művelődési Központ munkatársa tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a közelmúltban Czinege Edit, a tiszakécskei Református Kollégium Általános Iskolájának és Gimnáziumának pedagógusa, újságíró, keramikus művész a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült.

Államalapító Szent István királyunk napjához kötődik az új kenyér ünnepe is. Ebben az esztendőben is Hegedűs Béla református esperes és Jávorka Lajos katolikus plébános áldották és szentelték meg az új kenyeret.

A kenyérszentelés után a Szabolcska Mihály Református Énekkar előadásában két zsoltárt hallgathattak meg a jelenlévők, majd a Tiszakécske Város Önkormányzata által adományozott helyi kitüntető díjak átadására került sor.

A képviselő-testület megosztott Művészeti Díjjal tüntette ki Boros-Tóth Anikót és Szabó Bertát, a Zafira Dance Team táncoktatóit.

A díjazottak vezetésével tíz esztendeje működik sikeresen a Zafira Dance Team Modern Tánccsoport. Több éves kitartó munkájuk, lelkesedésük biztosítja jelenleg 85, 5-18 éves fiatal számára a szabadidő hasznos eltöltését, a rendszeres testedzésre, mozgásra, kitartásra, a közösségi életre való nevelését és a modern tánc oktatását. A tánccsoport rendszeresen fellép városi rendezvényeken, de vidéki táncversenyeken is megmérettetik tánctudásukat, népszerűsítve ezzel Tiszakécske jó hírnevét. 2015. március 8-án Veszprémben nemzetközi táncversenyen aranyminősítést kaptak.

A képviselő-testület Közoktatási Díjat adományozott Szúdy Sándor nyugalmazott pedagógusnak.

Szúdy Sándor a Pécsi Állami Pedagógiai Főiskolán diplomázott ének-zene, testnevelés szakon. tiszakécskén 44 évig tanított, többnyire testnevelést. Szívesen vállalt osztályfőnöki feladatokat, sok diákjával a mai napig tartja a kapcsolatot. Szakmai elhivatottsága, családja iránti szeretete példaértékű. 1991-ben a Magyar Köztársaság elnökétől elismerő oklevelet kapott. Felesége is pedagógus volt, gyermekeire és öt unokájára nagyon büszke. Idén vette át gyémánt diplomáját a Pécsi Tanárképző Főiskolán.

A képviselő-testület Közművelődési Díjjal tüntette ki Cséplő Noémit.

Cséplő Noémi, férjével Böszörményi Gyula íróval közösen alapították meg az Álomfogó Alapítványt. Noémi a település kulturális életének egyik mozgató rugója. Az alapítvány segítségével megnyert pályázatok következtében számtalan kulturális program szervezésében vett részt. A havi rendszerességgel jelentkező könyvkóstolók száma meghaladta már a 100. alkalmat is. A dzsessztalálkozók egyre nagyobb közönséget vonzanak. Komolyzenei rendezvények, Liszt és Bach jubileumi évfordulók széles körben nyerték el az emberek tetszését. Cséplő Noémi tagja a Szabolcska Mihály Református Énekkarnak. Az alapítvány befogadja és könyvbörze formájában értékesíti a hagyatékból, támogatásokból származó régi könyveket és a bevételből kulturális, rendezvényeket támogat. Férje és az ő szervező munkája révén Tiszakécskét a magyar kortárs irodalmi berkekben már jegyzett, a kultúrát szerető településként ismerik.

A képviselő-testület Egészségügyi és Szociális Díjjal jutalmazta Dr. Pittiné Dr. Pekli Éva fogorvost.

A kitüntetett fogorvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi egyetemen 1972-ben szerezte Budapesten. Bácsalmáson kezdett el dolgozni, majd 1976-ban Tiszakécskére költözött. Az első években főleg iskolaorvosi munkát végzett, ismeretterjesztő előadásokat tartott diákok és felnőttek számára. Harminckilenc éve végzi becsületesen munkáját. Közéleti tevékenységet végez, harmadik ciklusban önkormányzati képviselő.

A képviselő-testület Tiszakécske Városért Díjat adományozott a Tiszakécskei Lovasegyesületnek.

A Tiszakécskei Lovasegyesület 25 éve alakult, jelenleg 65 tagja van. Az elmúlt 25 év alatt az egyesület rendkívül jelentős és színvonalas versenyeket, rendezvényeket szervezett, melyek mára hagyománnyá váltak. Ilyenek a Szüreti felvonulás, a Kécskei Fogathajtó verseny vagy éppen a Lovasbál. A Tiszakécskei Lovasegyesület fogathajtói a környező települések lovas rendezvényein is nagy sikerrel képviselik városunkat. Egyedi műsorszámuk a tizenkét fogatból álló karusszel.

A képviselő-testület Bagotáné Kerekes Irén főnővérnek szakmai munkája elismeréseként, nyugdíjba vonulása alkalmából emléklapot adományozott.

Az ünnepség zárásaként a Szépkorúak Kórusa és a jelenlévők együtt énekelték el a Szózatot.

További képek a Kécskei Krónika facebook oldalán (ide kattintva) találhatóak!

szöveg: sel, fotók: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink