Kovács Ernő, Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott, településünk volt polgármestere az elmúlt hétvégén Kiskunhalason és Baján is adott át új kormányablakot. Kiskunhalasra a Kécskei Krónikától is ellátogattunk, így beszámolhatunk Olvasóinknak egy olyan rendezvényről, amely idén Tiszakécskén is megtörténik.

Az új kormányablakok megnyitása a tavalyi esztendőtől folyamatosan történik, melynek keretében egyedülálló a 2015. január 30-ai nagyobb ütemű, mintegy 26 új Kormányablak helyszínt érintő ünnepélyes átadás.

Idén Tiszakécskén is megnyílhat a kormányablak, ami járási szerepünknek, Kovács Ernő országgyűlési képviselőként végzett munkájának is nagyban köszönhető.

De mi is az a kormányablak? Mit nyújthat számunkra?

A magyar közigazgatás 2010. évben megindult átfogó korszerűsítése, célkitűzései között kiemelt célként jelent meg az úgynevezett szolgáltató közigazgatás és a „Jó Állam” erősítésének szándéka. E szándék megvalósítása, realizálása során különös hangsúllyal jelent meg a kormányablakok, mint integrált ügyfélszolgálatok létrehozására irányuló kezdeményezés, mely jelentős mértékben növeli az ügyfelek közigazgatásba vetett bizalmát, és így elősegíti az ügyfélbarát közigazgatás alapelvének széleskörű, élethelyzetekhez igazított alkalmazását.

Az ügyfelek szempontjából elsődleges célkitűzés az ügyintézés menetének egyszerűsítése, ebben pedig a jelenleg ismert modellek közül a kormányablakok úgynevezett egyablakos (nemzetközi terminológiával: „one-stop-shop”) rendszerű ügyintézése (tehát a lehető legtöbb ügyfajtát érintő valamennyi, az eljárásokkal kapcsolatos cselekmény megtételének lehetősége) felel meg a legjobban.

A kormányablakos ügyintézés rendszerének bevezetésekor és azóta is folyamatosan kiemelt hangsúlyt kapott az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentése. Az egyablakos ügyintézés anyagi megtakarítást eredményez az ügyfelek oldalán, hiszen az egyes ügykörök esetén az ügyfélnek nem szükséges a kérelmét, nyilatkozatát postán a hatáskörrel rendelkező illetékes hatósághoz benyújtania, illetve személyes megjelenés esetén sem kell a lakóhelyétől különböző településen található hatósághoz utaznia, hanem azt megteheti a kormányablaknál; annak továbbítása már a kormányablakok feladata lesz, ami jelentősen egyszerűsíti az ügyfél ügyintézéssel kapcsolatos teendőit. Emellett elektronikusan új ügyfélkaput nyithat, amely személyes megjelenés nélkül is bármikor ügyintézésre alkalmas lehetőséget biztosít.

2015. január 30-án Kiskunhalason Kovács Ernő, megyei kormánymegbízott köszöntőjével kezdődött el a helyi kormányablak átadása: Ünnepélyes hétvége ez kormányunk számára, hiszen országszerte 26 kormányablakot adunk át. Kormánymegbízottként láthattam, hogyan néznek ki megyénkben a közigazgatást végző hivatalok. Én még Tiszakécske polgármesteréként igyekeztem megtenni mindent azért, hogy az általam vezetett településen a lehető legjobb körülmények közé kerüljön a kormányablak, de láthattam, hogy a megyében nem minden helyen volt erre a célra anyagi forrás. Ezeken a helyeken be kellett avatkoznunk, segítenünk kellett, hiszen a környékbeli embereknek meg kell teremtenünk minden feltételt ahhoz, hogy ügyeiket gyorsan, ideális körülmények között, nagy tudású ügyintézők segítségével tudják végezni. Nagy örömmel értesültem arról, hogy Kiskunhalason a sikeres pályázatnak köszönhetően állami és uniós forrásból hamar elkezdődött a munka. Amikor először itt jártam teljesen más arcát festette ez az épület, most pedig láthatjuk, hogy modern, XXI. századi körülmények között dolgozhatnak munkatársaink. Az ide érkező ügyfeleknek nem kell majd napokat sorban állással tölteniük okmányaik beszerzésével kapcsolatban, a munkafolyamatok felgyorsulnak, a szolgáltatások javulnak.

A 26 új kormányablak átadásával már nagyjából százra fog emelkedni ezen hivatalok száma az országban és az a cél, hogy év végére a 2080-at elérjük. Mindent elkövetek azért, hogy megyénkben a 11 járásközponton túl, még három városban; Tompán, Izsákon és Solton is kormányablak szintű szolgáltatás álljon az ott lakó emberek rendelkezésére.

Kívánok minden itt dolgozónak jó munkát! Használják egészséggel új munkahelyüket!

Kovács Ernő után Bányai Gábor a kiskunhalasi körzet országgyűlési képviselője, majd Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere mondott beszédet a járási települések vezetői és a sajtó munkatársai előtt.

A rendezvényen a rövid zenés, lírai műsort a helyi Bibó István Gimnázium diákjai adták, végül pedig Dr. Tallós Bálint hivatalvezető mutatta be a vendégeknek a kormányablakot.

Sánta László(sel), fotók: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink