Augusztus 1-jén érkezett meg az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól Tiszakécske Város Önkormányzatához az a határozat, amely szerint a település megkapta a gyógyhelyi minősítést – tájékoztatta a Kécskei Krónikát Tóth János városunk polgármestere.

2014 telén kezdtük el a gyógyhellyé minősítés engedélyeztetését, akkor rendeltük meg a négy évszakos méréseket (zajszint, egészségügyi szakvélemények) és most jött el az az örömteli pillanat, amikor célba ért törekvésünk. A határozat, amely hivatalosan tizenöt nap múlva emelkedik jogerőre 2016. augusztus 1-jén érkezett meg Tiszakécskére.

A gyógyhelyi cím elnyerésével számos pozitívum éri majd a települést, ezek a fejlesztések nemcsak a turizmusra hatnak: új munkahelyek teremtődnek, helyi turisztikai vállalkozások jönnek létre, a tőkebeáramlás és a vállalkozói kedv növekszik a térségben.

A következő időszakban az országban található gyógyhelyek számára elérhető több mint 15 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőség, mely a gyógyhelyek környezetének fejlesztését célozza. A város 650 millió forintra pályázik, a négy akcióterület a Tisza-kanyar, a Tisza-parti üdülőövezet, a Holt-Tisza és Kerekdomb. A fő akcióterület a Tisza-kanyar, azon belül a Liget utca végétől balra eső rész a Lübbeckei ház irányába, a folyó és a Wesselényi utca vége között. A tervek szerint itt megvalósulhat egy kb. 7 méter magas domb, aminek egyik oldalán amfiteátrum szerű nézőtér, a másik oldalán pedig egy szánkó- és egy drótkötélpálya, illetve egy csúszda lesz. A nézőtér előtt színpad létesül, illetve ezen a területen fesztivál tér, melegkonyhás étterem, ajándékbolt, játszótér, parkolók, pavilonsor, kosárlabdapálya/jégpálya, gördeszka pálya épül. A közösségi tér mellett egy kávézót is megépítenek a kivitelzők.

A Tisza-parti üdülőterületen információs iroda és kerékpárkölcsönző épülhet. A Holt-Tisza mentén sétány, energiapark és kiszolgálóhelységek létesülnek. Kerekdombon egy hobbit ház épül parkkal, gyerekek számára.

A gyógyhelyhez kapcsolódó GINOP-os pályázati anyagot a város képviselő-testülete elfogadta, így ha a pályázat nyer 2018-tól a felsorolt fejlesztéseknek már készen kell várniuk a kikapcsolódni vágyókat – tájékoztatta lapunkat Tóth János Tiszakécske Város polgármestere, aki érdekességként azt is elmondta, hogy a négy akcióterülethez Böszörményi Gyula József Attila-díjas tiszakécskei író fog egy látogatási kedvet növelő történetet kidolgozni a helyiek és a turisták számára.

szöveg: Sánta László,  fotók: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink