Moszkvában rendezték meg május 14. és 20. között a 16. Kungfu/Wushu Európa-bajnokságot, ahol a tiszakécskei Varga János hazánkat képviselve szerezte meg a full-kontakt kategória (-75 kg) bronzérmét.

Varga János tavaly decemberben lett magyar bajnok, aminek köszönhetően idén májusban a piros-fehér-zöld színeket képviselte, a négy fős magyar csapat tagjaként Oroszországban. A nagyszabású versenyt harminc ország részvételével rendezték meg Moszkvában.

Varga János ökölvívó tudását is jól kamatoztatja a kungfu szanda full-kontakt kategóriájában, ahol bizony nemcsak hatalmas pofonok és dobások, hanem rúgások is elcsattannak a páston. Az Európa-bajnokság mezőnyében már igen komoly ellenfelek kerültek az elnyűhetetlen tiszakécskei sportember útjába is. A viadalon több versenyző orra tört, ahogy Jani fogalmazott: neki ,,csak” a könyökét rúgták szét.

Válogatottunk az első körben erőnyerőként jutott tovább, a második fordulóban pedig egy holland ellenfél ellen kellett helyt állnia. A mérkőzés első menetében még a németalföldi versenyző volt fölényben, majd a második menetben olyan verést kapott a tiszakécskei harcostól, hogy a harmadikra már ki sem állt. Sajnos a küzdelem hevében Jani egyik könyökét alaposan megrúgta a holland versenyző, aminek köszönhetően a harmadik fordulóban a fájdalommal is meg kellett küzdenie Bőszény László tanítványának.

Az elődöntőben norvég kungfus került Jani útjába, az északi harcos pedig nagy falatnak bizonyult. Ennek ellenére a világversenyen megszerzett bronz szépen csillog és tovább gyarapítja a Tisza-parti sportoló relikviáinak számát.

Kérdésemre Jani elmondta, hogy nagyon tetszett neki Moszkva, illetve az ott tapasztalt fegyelem és rend. Szabadnapjukon a válogatott tagjaival ellátogattak a Vörös térre is. 

A tiszakécskei sportember újságunk hasábjain keresztül is szeretné megköszönni edzőjének; Bőszény Lászlónak mind azt a segítséget, amivel felkészülését segítette, továbbá minden edzőpartnerének itthon, Tiszakécskén és Budapesten a válogatott edzésein.

Jani a kungfu mellett továbbra is űzi nagy szerelmét, az ökölvívást. Jelenleg az 1550 főt számláló világranglista 469. helyén áll súlycsoportjában, a magyarok között pedig 46-ból a 11. pozíciót foglalja el a boxrec adatai szerint.

Legutóbb ugyancsak külföldön, az angliai Liverpoolban lépett szorítóba, ahol a makulátlan mérleggel rendelkező Marcus Morrison ellen bunyózott. A brit ökölvívás fellegvárában egy négyezer fős csarnokban zajlott a küzdelem. Érdekesség, hogy egy futball mérkőzés után rendezték a gálát, így tömve volt Liverpool drukkerekkel az aréna. Morrison a hazai közönség előtt nagyon kemény dió volt, de a tiszakécskei fiatalember ezúttal is bizonyította, hogy nem ismer félelmet, a vereséget azonban nem tudta elkerülni. Jani Liverpoolban is szakított időt egy rövid városnézésre, így történt, hogy a Beatles múzeumhoz is ellátogatott.

A kungfu és a boksz után egy futóverseny is szerepelt Varga János sportprogramjában az elmúlt hetekben. A II. Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő Félmaratonján 7 km-es távon, kategóriájában 104 versenyző között hetedik lett. 

A Kécskei Krónika szerkesztői gratulálnak az elért eredményekhez!

Sánta László (sel)

Hirdetések

legfrissebb híreink