A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának vezetésével, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közreműködésével jelentős program fejeződik be a közeljövőben a tiszakécskei Holt-Tisza élővilágának megóvása érdekében. Az átfogó beruházást a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi. A projekt lezárásának közeledtével sajtótájékoztatót tartottak 2021. szeptember 16-án, csütörtökön a Tiszakécskei Járási Hivatal emeleti termében.

A KEHOP-4.1.0-15-2016-00069 pályázat során Tiszakécske térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron éled újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilága. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhették vitalitásukat, a helyszín számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adnak otthont.

A rendezvényen beszédet mondott Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, Tóth János, Tiszakécske város polgármestere és Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója.

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében felidézte, hogy a most helyreállított holtágak korábban rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban voltak, tele szeméttel. „Sokan nem is tudtak arról, hogy milyen természeti kincs van a közelben” – hívta fel a figyelmet a kormánymegbízott. Ő maga még polgármestersége alatt ismerte fel, hogy rendbe kell tenni ezt a területet, és amikor lehetőség volt a rehabilitációra, részt vett a terület feltérképezésében és annak felmérésében, hogy milyen úton érdemes elkezdeni a munkát.

Tóth János városunk polgármestere a megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a Holt-Tisza rendezése már jó pár éve szerepel a helyi önkormányzat céljai között. „Ennek megfelelően már a korábbi városvezetés elvégezte a II-es holtág kotrását és rehabilitációját. Azt követően pedig a város szintén önerőből megvalósította III-as holtág bizonyos szintű felújítását.”

Településünk vezetője beszédében a projekt jelentőségére is rámutatott. „A helyiek számára egy kiváló kirándulóhely jött létre, amely ugyanakkor a tanösvény révén lehetőséget kínál a helyi oktatási intézményeknek a természetismereti foglalkozásokra is. Ezek során a gyerekek megismerhetik a Holt-Tisza értékes élővilágát és a természetvédelem működését.”

Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója a tájékoztatón elmondta: személyesen is fontosnak tartja ezt az értékmentő projektet, miután az egyik holtág mellett nőtt fel. Mint ismertette: a projektben a négy Tisza-holtág közül hármat érint a rehabilitáció: ezek közül a III-as és a IV-es kotrási munkái viszonylag egyszerűen zajlottak. Kiemelte viszont az I-es holtág rehabilitációját, ahol az iszapkotrási munkákhoz teljesen le kellett csapolni a vizet, a halállományt pedig át kellett telepíteni a II-es holtágba. Köszönetet mondott a Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesületnek, akik segítsége nélkül ez a munkafázis nem sikerült volna. 

Varga Csaba kiemelte, hogy a projekt keretén belül tanösvény is létesül az I-es Holt-Tisza területén, ahol tájékoztató táblákkal mutatják be a hal- és madárállományt. A 2,5 km-es sétányon 12 állomást alakítottak ki, ahol az idelátogatók megcsodálhatják a holtág páratlan élővilágát. A tanösvényen madárleseket és madárlakokat is elhelyeznek.

A beruházás az alábbi célok mentén valósult meg:

  • Holt-Tisza vizes élőhelyeinek rehabilitációja,
  • mindhárom érintett holtág természeti jellegének erősítése, vizesélőhely jelleg megőrzése,
  • természeti-táji örökség hosszú távú megmaradásának elősegítése fenntartható módon,
  • jelenleg is megtalálható jelölőfajok élőhelyeinek javítása, bővítése, új jelölőfajok számára alkalmas élőhelyek kialakítása,
  • természetközeli állapotú élőhelyek közötti ökológiai kapcsolatok fenntartása, javítása.

Ehhez többek között a holtágak iszapkotrására, a partok rendezésére és a holtágak közötti vízkormányzó műtárgyak felújítására volt szükség. Ezzel együtt kiépítették az említett holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi műtárgyat a Tisza 277,65 kilométerszelvényében, valamint átadtak egy tanösvényt is a megújult élőhelyen, az I-es holtág területén.

A műszaki átadás-átvétel hamarosan véget ér és a projekt befejeztével újabb jelentős fejlesztéssel gazdagodik Bács-Kiskun megye.

A rendezvény végén Kovács Ernőt, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottját arról kérdeztük, hogy az újjá varázsolt tiszakécskei holtág, milyen jelentőséggel bír a település, a térség és a megye számára:

Ha visszatekintünk arra az időszakra, amikor a holtág még elhanyagolt állapotban volt és most megnézzük, hogy a közös munka eredményeként hová jutottunk, elmondhatjuk, hogy nagy eredményt értünk el, amely nemcsak Tiszakécske, de a térség számára is fontos. Sokat tettünk az értékmegőrzésért és a környezetvédelemért. Csak köszönettel tartozom ezért Tiszakécske Város Önkormányzatának, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak és a Kiskunsági Nemzeti Parknak is. Fontos volt számunkra, hogy a fejlesztés fenntartható legyen, ezért is van annak nagy jelentősége, hogy a holtágak vízutánpótlása megoldódik.

Amikor a Holt-Tiszát a Fő útról megpillantjuk, láthatjuk, hogy hétvégente akár több százan is horgásznak a partján. Élvezik a jó időt, a természet szépségét és azt, hogy a víz halállománya gazdag. Több napos horgászversenyek is zajlanak itt, s vannak, akik kimondottan emiatt jönnek el Tiszakécskére. Ezek az emberek viszik a település jó hírét szerte az országban. Az új fejlesztéseknek köszönhetően az idelátogató természetbarátok is felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak majd.

A rendezvényen Tóth János, városunk polgármestere is nyilatkozott a Kécskei Krónikának:

Idegenforgalmi szempontból nagy jelentőséggel bír ez a beruházás, hiszen még egy jelentős turisztikai célpont létesül. Vannak, akiknek a tanösvény lesz a legvonzóbb, még másoknak a III-as holtág megnyíló horgászati lehetőségei. Magyarországon rendkívüli népszerűségnek örvend a horgászat. Többen vannak olyan vendégek, akik kimondottan e miatt a szabadidős tevékenység miatt jönnek el településünkre vagy éppen versenyhorgászok és az itt megrendezett nívós horgászversenyek vonzzák őket. Ennek okán fog a III-as holtág is a Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület kezelésébe kerülni.  A IV-es és az I-es Holt-Tisza pedig a természetbarátok, ornitológusok, gyermekes családok kedvelt kikapcsolódási helye lehet.

A közeljövőben újabb turisztikai célpontot adunk át, hiszen megújult a Tisza-parti kisvasút, s hamarosan egy kikötőt is megépíttetünk a folyón. Onnantól már sétahajózásra is lesz lehetőség a Tiszán. A városban történő turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően évről-évre nő a Tiszakécskére látogató vendégek száma, s azok száma is, akik annyira megszeretik településünket, hogy itt telepednek le.

Varga Csabától, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatójától arról kértünk információt milyen módon lesz megoldva a holtágak vízpótlása:

A projekt fajsúlyos céljaként jelöltük meg a holtágak megfelelő vízutánpótlását. Fontos eredmény, hogy a beruházásban megvalósított műtárgyaknak köszönhetően a jövőben folyamatosan frissülhet és állandóan pótolható lesz a holtágak vize, megszüntetve a korábbi vízhiányos problémákat.

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink