közélet

Az elmúlt esztendő számos emlékezetes, jelentőségteljes és meghatározó történéssel bírt településünk történetében. Visszatekintő cikkünkben végig járjuk azokat a témákat, amelyek 2016-ban a Kécskei Krónikában kiemelt szerepet kaptak, egyszersmind meghatározzák városunk erre az időszakra vonatkozó históriáját.

Az év elején ismét a báloké volt a főszerep

2016-ban nagyon sokan gondolták úgy, hogy a helyi bálokban kapcsolódnak ki. Ők kedvükre válogathattak, hiszen kínálat volt bőven a Lovasbáltól a Sportbálig, illetve több jótékonysági bálon táncolhattak hajnalig a vendégek. A jótékonysági bálokat az óvodák és iskolák támogatására szervezték meg a szülői munkaközösségek.

Nagy hangsúlyt kapott a turizmus erősítése

Tiszakécske ebben az évben ismét részt vett az ország legrangosabb turisztikai seregszemléjén, a március 3. és 6. között Budapesten megrendezett Utazás kiállításon. Városunk értékei a Dél-alföldi régió standjának egyik leglátogatottabb részeként újfent bizonyították; turisztikai szempontból egyre nagyobb figyelem irányul ránk.

Átadták a felújított Városi Könyvtárat

Településünk könyvtára 2016 első hónapjaiban kívül-belül megszépült. A felújításnak köszönhetően ma már egy szebb, komfortosabb környezetbe járhatnak az olvasók. Az átadóünnepséget március 18-án tartották meg, ahol Tóth János településünk polgármestere mondott köszöntő beszédet. A város vezetője elmondta: Az önkormányzat gazdaságilag példásan működött az elmúlt években, így nem volt szüksége a városnak állami segítségre az alapvető működéshez. Ezt a példás gazdálkodást a kormány is jutalmazta, így kaphatott a település 200 millió forintot a konszolidációs keretből. Ebből a forrásból, egészen pontosan 40 millió forintból újította fel a Városi Könyvtárat az önkormányzat.

Gyilkosság a béke szigetén

Sajnos a 2016-os évben egy olyan bűncselekmény is megtörtént a településen, ami előtte hosszú-hosszú évekig nem. A rendőrség megyei vezetése Tiszakécskét különböző fórumokon mindig a nyugalom szigeteként aposztrofálja, ahol megyei szinten az egyik legjobb a közbiztonság. Erre kiváló statisztikára vetett árnyat 2016 áprilisában az a szomorú eset, amikor a rendőrségi információk szerint, két fiatal meggyilkolt egy külföldi állampolgárt. Decemberben a rendőrség hírül adta, hogy a nyomozás befejeződött és a vádemelési javaslat is megtörtént.

Tiszakécskén ülésezett a megyei közgyűlés

Városunk adott otthont 2016. április 22-én a megyei közgyűlésnek, ahol a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett értékek okleveleinek átadására is sor került. Településünkről oklevelet kapott Kovács Miklós, kékfestőmester, népi iparművész és Szántó István, a Kerekdombi termálfürdő tulajdonosa.

Megszépült a Találkozások Háza

A Városgondnokság szakemberei 2016 áprilisában és májusában a ,,Lübbeckei Ház” teljes belső festését és burkolását is elkészítették, illetve az épület külseje is megújulhatott. Az épületen a vakolás, a festés és a lábazat felújítása is megtörtént.

Felújították a Tiszakécskei Járási Hivatal épületét

Az elmúlt esztendő tavaszán került sor a Tiszakécskei Járási Hivatal (volt Okmányiroda) épületének felújítására. Az épület modernizációja kapcsán Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja kiemelte: ,,Ez a felújítás – melynek költsége 50 millió forint – teljes mértékben állami forrásból valósulhatott meg, mellyel kormányunk egyrészt elismeri, a település kiváló gazdálkodását, folyamatos fejlődését, másrészt megbecsüli az épületben dolgozókat, munkakörülményeik feljavításával.”

Varga János bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon

Moszkvában rendezték meg május 14. és 20. között a 16. Kungfu/Wushu Európa-bajnokságot, ahol a tiszakécskei Varga János hazánkat képviselve szerezte meg a full-kontakt kategória (-75 kg) bronzérmét. A sportember még 2015 decemberében lett magyar bajnok, aminek köszönhetően májusban a piros-fehér-zöld színekben versenyezhetett Oroszországban. A nagyszabású versenyt harminc ország részvételével rendezték meg Moszkvában.

Betéri Gábor lett az év Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Tűzoltója

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Farkasinszki Lóránt „Az Év Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Tűzoltója” címet adományozta Betéri Gábornak, a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettesének. A rangos kitüntetés annak az elhivatott szakmai munkának az eredménye, amelynek köszönhetően a tiszakécskei tűzoltók csapata az elmúlt évek Országos Tűzoltó Szakmai versenyein, rendre a szűk élmezőnyben végzett.

Közel négyszázan vettek részt Tiszakécske legnagyobb futóversenyén

Májusban a II. Tisza-parti Gyógy-és Élményfürdő Félmaratonon 320 felnőtt és 70 gyermek állt rajthoz, így több mint a duplájára nőtt a résztevők létszáma a 2015-ös versenyhez képest. A szervezők remélik, 2017-ben még ezt a létszámot is túl lehet szárnyalni.

Újabb mérföldkő: Gyógyhely lett Tiszakécske

2016 egyik legfontosabb történése, hogy gyógyhelyi minősítést kapott településünk. A határozat, amely szerint a település megkapta a gyógyhelyi minősítést, augusztus 1-jén érkezett meg az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól Tiszakécske Város Önkormányzatához. A gyógyhelyi cím elnyerésével számos pozitívum éri a települést, ezek a fejlesztések nemcsak a turizmusra hatnak: új munkahelyek teremtődnek, helyi turisztikai vállalkozások jönnek létre, a tőkebeáramlás és a vállalkozói kedv növekszik a térségben.

Nyitrainé Mudris Gabriella búcsúzott az intézmény vezetésétől

Nyitrainé Mudris Gabriella 18 évig dolgozott intézményvezetőként a Móricz Zsigmond Általános Iskolában és Gimnáziumban, 2016 szeptemberétől azonban már nem folytatta az igazgatói munkát, tanárként viszont továbbra is maradt az intézménynél. Az augusztus 20-i városi ünnepségen Nyitrainé Mudris Gabriella címzetes igazgatói címet vehetett át. 

150 éves lett a posta Tiszakécskén

2016. augusztus 19-én az Arany János Művelődési Központban nyílt meg postatörténeti kiállítás a 150 éves jubileum alkalmából.

Lovasnap és szüreti felvonulás

Az elmúlt évben is nagy sikerrel rendezte meg a Tiszakécskei Lovasegyesület nagyszabású hagyományőrző, kulturális és sportrendezvényeit. A Kécskei Lovasnap izgalmas fogathajtó versenyei és a látványos szüreti felvonulás 2016-ban is gazdagította településünk históriáját.

Megnyitotta kapuit a Balogh Tészta Zrt. tiszakécskei gyára

A város históriájában szintén kiemelkedő jelentőséggel bír a Balogh Tészta Zrt. településünkön megépült tésztagyára, amelyben új munkalehetőségek nyíltak meg a helyi lakosok előtt.

Bemutatták a Tiszakécskei Járás értékeit a megyeszékhelyen

A Megyei Önkormányzat „Bács-Kiskun a mi megyénk” programsorozatának keretében szeptember 9-én a Tiszakécskei járás mutatkozott be a Megyeházánál. A rendezvényen Kovács Ernő Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja köszöntötte a megjelenteket és kiemelte, hogy járás a mellett, hogy természeti kincseiben, kulturális értékeiben rendkívül gazdag, a munkanélküliség alacsony mértékét tekintve is az élen jár.

Bács-Kiskun megyei vadásznapot tartottak a Holt-Tiszánál

Az év egyik legnagyobb és leglátogatottabb tiszakécskei rendezvénye volt, a szeptember 17-én megtartott XXIV. Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertus Vadász- és Horgásznap.

Tovább épült a Sportcentrum

A Sportcentrumnál megvalósuló több lépcsős fejlesztés során teljesen új körülmények jöttek létre az egykori Sportligetnél. Többek között kifogástalan fedett főlelátó, műfüves és élőfüves edzőpályák létesültek, eredményjelzőt kapott a centerpálya és jelenleg is tart a műfüves sportcsarnok építése. A csarnok építése mellett egy rekortán pálya kivitelezésén is dolgoznak a szakemberek. A második ütem munkálatai 2017-ben fejeződnek be.  A Sportcentrum beruházás várhatóan a harmadik ütemmel fog a végéhez érni, amelyben a tereprendezés, a belső útvonalak, a parkosítás és a karbantartó eszközök tároló épületének kivitelezése valósul meg.

Több mint egy milliárd forint a Holt-Tisza rehabilitációjára

A tiszakécskei Holt-Tisza rehabilitációja és természetvédelmi kezelése beruházásról tartottak sajtótájékoztatót október 26-án a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban. A rendezvényen Kovács Ernő Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja kiemelte; a rehabilitációval olyanná válik majd a holtág egész területe, ami nemcsak Tiszakécskének, de egész Bács-Kiskun megyének kiemelkedő értéke lesz.

A Duna Aszfalt TVSE nyerte meg az év meccsét

2016. október 15-én a Széktói Stadionban megyei I. osztályú labdarúgócsapatunk 2000 lelkes szurkoló előtt verte meg Juhász László góljával az addig veretlen, listavezető Kecskeméti LC-t. A mérkőzés NB I-es körítésben, a régi szép időket idéző hangulatban telt, melynek végén a tiszakécskei csapat és szurkolótábora együtt ünnepelhetett. Labdarúgóink 2016-ban Bács-Kiskun Megyei Kupát nyertek, a 2015/2016-os bajnoki szezont pedig ezüstéremmel zárták. Kiemelkedő teljesítmény volt még a Magyar Kupa főtáblájára való feljutás is, amelynek során a 2. körben az NB II-es ZTE csikarta ki ellenünk a győzelmet. A tiszakécskei csapat a bajnokságban első helyen várja 2017-et. Bízunk benne és szurkolunk, hogy a jövő év végi visszatekintésben bajnoki címről írhatunk majd.

80. születésnapján ünnepeltük Buda Ferencet

A Városi Könyvtárban köszöntöttük nyolcvanadik születésnapja alkalmából Kossuth-díjas költőnket, Buda Ferencet.

Először rendezték meg a Kiss Bálint Napot

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Tiszakécskei Kiss Bálint Szakközépiskolája november 25-én tartotta meg hagyományteremtő jelleggel első Kiss Bálint Napi rendezvényét az Arany János Művelődési Központban.

Tovább szépült településünk

Az elmúlt évben számos helyen létesültek új járdák, utak, valamint felújításokat is település szerte végeztek el a Városgondnokság szakemberei. Többek között új térköves járdát építettek az üdülőterületen, felújították az Önkormányzati Üdülőt, sétánnyal kötötték össze a Holt-Tisza melletti szabadidőparkot a Sétakerttel, járdát építettek a Szabolcska utcán, új öltözőket építettek a szabad strandon, aszfaltborítást kapott több utca, felújítások zajlottak a Diákotthon, a Móricz iskola és a bölcsőde épületénél stb.

szöveg: Sánta László, fotók: Csikós János, Sánta László

Hirdetések

legfrissebb híreink