kultúra

Tiszakécskén a Városi Könyvtárban október 7-én, szombaton délután ünnepeltünk kerek jubileumot.

A rendezvény elején Mikusné Földi Erika könyvtárvezető köszöntötte a megjelenteket külön kiemelve Kovács Ernőt, Bács-Kiskun vármegye főispánját, Dr. Szeberényi Gyula Tamást országgyűlési képviselőt, Tóth Jánost Tiszakécske város polgármesterét, valamint Ramháb Máriát, a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma kurátorát.

Elsőként Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja mondott köszöntőbeszédet a jelenlévők előtt, melyben kiemelte:

Azok a látogatók, akik a könyvtár szolgáltatásait igénybe veszik, biztosak lehetnek abban, hogy valamilyen tudással felvérteződnek. Többek lesznek azáltal, hogy új ismereteket szereznek.

Pár évvel ezelőtt a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban nekünk kellett népszerűsíteni az elektronikus közigazgatást. Abból az alkalomból, koromnál fogva mégis szerettem volna szembesíteni a mai fiatalabb generáció tagjait, hogy melyek azok az igazi értékek, amik igazán kiállják az idő próbáját. Ezért magammal vittem a sajtótájékoztatóra egy pendrive-ot és egy régi kécskei adókönyvet az 1870-es évekből, a helytörténeti gyűjteményből. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a technika dinamikus fejlődése miatt, 20 év múlva valószínűleg már senki nem fogja tudni megtekinteni annak a pendrive-nak a tartalmát. Pusztán műanyag hulladék lesz. Viszont abban az 1870-es adókönyvben leírtak még mindig olvashatók lesznek.

Minden, ami ebben a könyvtárban van érték, s ez a 70 év, az a több ezer ajtónyitás azt bizonyítja, hogy erre szüksége van a tiszakécskeieknek, és így lesz ez a jövőben is.

Az ünnepségen Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja több évtizedes kimagasló teljesítményéért főispáni érdemérem elismerésben részesítette Kristóf Mártát, nyugalmazott tiszakécskei könyvtárvezetőt.

Másodikként Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő mondott köszöntőt:

Másfél éve vagyok Tiszakécske országgyűlési képviselője, ilyen vonatkoztatásban is méltathatnám ma a Tiszakécskei Könyvtár vezetőit és fenntartóit. Most mégsem ezt teszem, hanem mint egykori tiszakécskei diák szeretném a helyi könyvtárral kapcsolatos élményeimet megosztani. Számtalan emlék köt ehhez a könyvtárhoz, egyébként is családilag is meghatározó számomra a könyvtárak szeretete. 30 évvel ezelőtt már voltak olyan hangok, hogy a digitalizáció majd megszünteti az érdeklődést a könyvek iránt. Igaz, a mai könyvtárak digitálisan is jól felszerelt eszköztárakkal rendelkeznek. A példa viszont azt mutatja, hogy továbbra is van igény a nyomtatott könyvekre és arra a tudásátadásra, amit a könyvtárosok végeznek.

Örömmel látom, hogy a tiszakécskei könyvtár fejlődött. Az itt dolgozók lépést tartanak a mai korral. A település vezetői pedig fontosnak tartják, hogy fejlesszék. Ez a könyvtár egy fontos találkozási- és kulturális pont Tiszakécske életében.

Tóth János Tiszakécske város polgármestere történelemi visszatekintéssel kezdte beszédét, majd úgy fogalmazott:

Szeretnék köszönetet mondani a könyvtár minden dolgozójának, jelenlegi és korábbi vezetőinek elhivatott munkájukért, aminek köszönhetően szépen működik ez az intézményrész. Kiemelném Böszörményi Gyula nevét is, aki élete során 151 Könyvkóstoló Program moderátoraként dolgozott azért, hogy ennek a könyvtárnak országszerte is jó híre menjen. Ebben a könyvtárban számos ifjúsági- és gyermekprogram is megvalósul, aminek során a könyvtárosok és vendégeik értéket közvetítenek a helyi fiatalok számára, ezért is szeretnék köszönetet mondani a tiszakécskei szülők nevében is.

Ramháb Mária a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma kurátora beszédében kiemelte:

Ennek a könyvtárnak a dolgozói tesznek azért, hogy az adott körülmények között mindig a legjobbat érjék el. Nagy szükség van a fenntartó támogatására is. Itt jól látható, hogy ez a könyvtár nagyon szépen megújított és a szakmai irányelveknek sok tekintetben megfelelő. A benne lévő szolgáltatások mindig nagy mértékben függtek attól, hogy az itt dolgozók mennyire elkötelezettek a hivatásuk iránt, mennyire készek tanulni és haladni, esetenként élre állni a szakma megújításában. A tiszakécskei könyvtárosok munkája mindig is példaértékű volt.

A köszöntőbeszédek után a jelenlévők megtekinthettek egy kisfilmet a Városi Könyvtár múltjáról és jelenéről.

A rendezvényen Bauer Barbarával beszélgetett Mikusné Földi Erika, amelynek során a megjelentek ízelítőt kapattak az írónő legújabb könyveiről, illetve eddigi munkásságáról.

Az ünnepi program Bardócz L. Csaba koncertjével ért véget, aki hosszú évek óta közkedvelt, visszatérő fellépő a könyvtárban. Csaba ezúttal két meglepetésvendéget; Palotás Endre szaxofonost és Sánta Zoltán gitárost is meghívott műsorába.

A jubileumi rendezvény fogadással zárult a könyvtár első emeletén. A könyvtárosok jóvoltából minden vendég egyedi ajándékkal gazdagodott, így állítva emléket a 70 éves jubileumnak.

Az ünnepségen a Jeromos-díj is átadásra került, ami minden évben a Városi Könyvtár legaktívabb olvasójának jár. Idén Tuzáné Handó Virág részesült az elismerésben.

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink