Az Arany János Művelődési Központ fennállásának 60. születésnapját ünnepelték december 16-án délután. A jubileumi rendezvényen köszöntőt mondott Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegye főispánja, Petrezselyem László Tiszakécske város alpolgármestere, Aracs Eszter intézményvezető és Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója.

Az Arany János Művelődési Központban az elmúlt hétvégén nemcsak az adventi rendezvény miatt volt ünnep. Ekkor tartották meg az intézmény fennállásának jubileumi ünnepségét. A művelődési központ 60 esztendeje a tiszakécskei és környékbeli kulturális élet ,,lüktető szíve”.

Van mire visszaemlékezni az elmúlt 60 év tekintetében a művelődési központ berkeiből. Ezt a jubileum alkalmából egy fotókiállítás is megmutatja a Béke u. 140. szám alatt, az emeleti nagyteremben. Ezt a kiállítást az érdeklődők a továbbiakban is megtekinthetik nyitvatartási időben.

A szombati rendezvényen az intézmény egykori és jelenlegi dolgozói gyűltek össze szép számban, hogy együtt ünnepeljenek. A megjelenteket Aracs Eszter intézményvezető köszöntötte, külön kiemelve Kovács Ernőt Bács-Kiskun vármegye főispánját, Petrezselyem László alpolgármestert és Polyák Albertet, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatóját.

Elsőként Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja mondott beszédet, melyben személyes emlékeit idézte fel, amik a művelődési központhoz kötik kisgyermek kora óta. A vármegyei vezető beszédében kiemelte, hogy Tiszakécske városa mindig is fontosnak tartotta az intézményt, hogy az színvonalas kulturális, közösségi helyként álljon a helyi lakosság rendelkezésére. Nagyon fontos volt, hogy amikor lehetőség adódott rá, megvalósulhatott a művelődési központ épületének külső és belső felújítása egyaránt. Beszéde végén jó egészséget és sok erőt kívánt az intézmény dolgozóinak, hogy még hosszú évekig megtölthessék tartalommal a művelődési központ tereit, a város kulturális életét.

Petrezselyem László Tiszakécske város alpolgármestere szintén felidézte emlékeit a művelődési központ múltjából. Számos felejthetetlen pillanatra emlékezett vissza és hangsúlyozta, hogy Tiszakécske Város Önkormányzata mindig is kiemelt figyelmet fordított intézményeire és annak támogatására. A művelődési központ a jövőben is számíthat az önkormányzat támogató segítségére, hogy a tiszakécskeiek és a környékbeli lakosok színvonalas kulturális programok által kapcsolódhassanak ki.

Aracs Eszter az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményvezetője beszédében megköszönte Tiszakécske Város Önkormányzatának támogatását, amely elengedhetetlen az eredményes működéshez. Az igazgatónő elmondta, hogy a közművelődésben dolgozók nagyon színes és sokrétű feladatot láttak el és látnak el napjainkban is. Pláne egy olyan ,,kulturális palotában”, ahol nagyon széles a művelődő közösségek és a szervezett rendezvények palettája is.

Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója beszédében az Arany János Művelődési Központ szakmai múltjára tekintett vissza. Ismertette, hogy milyen kötelező feladatokat látott el az intézmény hatékonyan az elmúlt évtizedekben, és milyen rendezvények váltak hagyománnyá az elmúlt 60 év során településünkön. Többek között a Tiszakécskei Képzőművészeti Alkotótábor, a Kécskei Napok vagy éppen a népzenei rendezvények történetéről és fontosságáról is beszélt.

Az Arany János Művelődési Központ 2013-ban az 50. születésnapját ünnepelte. Ez alkalomból alapította a Tiszakécske Közösségeiért-díjat, amellyel azokat jutalmazza, akik önzetlenül sokat tesznek Tiszakécske közösségeiért. A díjat 2023-ban Balla Sándor és Csontos Tamás vehették át Aracs Esztertől. Ők is a 60 éves jubileumi ünnepség keretében kapták meg elismerésüket.

A rendezvény a születésnapi torta ünnepélyes behozatalával és állófogadással zárult. A jelenlévők pedig a kiállított képek mellett, egy vetítésen is visszaemlékezhettek az elmúlt 60 év több emlékezetes pillanatára.

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink