A tiszakécskei Egyesített Szociális Intézmény Vörösmarty utcai épületét teljesen újjávarázsolták a szakemberek az elmúlt időszakban. Az épület tetőterét beépítették, amely már kiválóan megfelel a modern kor igényeinek, e mellett a földszinti rész is átesett egy széleskörű felújításon. Az épület ünnepélyes átadására november 5-én délután került sor.

Szerda délután kettő órakor a Vörösmarty utcai intézmény ebédlőjében már elfoglalta ülőhelyeit a szép kort megélt hallgatóság és várta, hogy Zombor Zoltánné az Egyesített Szociális Intézmény és Egészségügyi Központ vezetője elmondja köszöntőjét. Az intézményvezető elsőként Kovács Ernőt, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottját, Tóth Jánost településünk polgármesterét, Pálinkás László alpolgármestert, illetve a megjelent képviselőket köszöntötte, majd köszönetet mondott az otthon lakói, maga és kollégái nevében a látványos fejlesztésekért, a megújult lakó- és munkahelyért.

A megjelentek előtt Zombor Zoltánné mellett Kovács Ernő és Tóth János is elmondta köszöntő beszédét, majd Jávorka Lajos plébános és Hegedűs Béla esperes áldotta meg az intézményt, annak lakóit és a benne dolgozókat.

A beszédek után a Tiszakécskei Református Kollégium Gimnáziumának és Általános Iskolájának diákjai adták elő megható műsorukat, amely bizony sokak szeméből előcsalta a könnycseppeket.A szalagátvágás az épület emeletén történt meg, Zombor Zoltánné, Kovács Ernő és Tóth János által, majd a vendégek megcsodálták az új tetőteret.

Itt megállnék pár gondolat erejéig. Kedves Olvasóink engedelmével átváltanék az objektív tudósítás műfajából a szubjektív kritika világába.

Korábban is írtam már arról rövid híreket, hogy a szoc. otthon tetőterét beépítik. Ez által élt is bennem egy kép egy beépített tetőtérről, de amit november 5-én láttam az felülmúlta az elképzelteket. Amikor végigjártam az emeleti részt, olyan érzésem volt, mintha egy hotelben, vagy egy szanatóriumban lennék csodálatos panorámával a Holt-Tiszára. A ,,tetőtérre” lift viszi fel a rászorulókat, a folyosók, a mosdók burkolata, a hangulatos szobák kialakítása minden igényt kielégít. Természetesen a tetőtérhez hasonlóan a földszint is nagyon szépen felújított épületrész, a kettő együtt kerek egész.

Persze a szép környezet mellett van még egy dolog, ami az itt élőket és dolgozókat összetartja, és erről több gondolat el is hangzott a megnyitón: a szeretet. Így kerek a történet.

A rendezvény végén többen is nyilatkoztak a Kécskei Krónikának:

Zombor Zoltánné:  Az intézmény életében ez a fejlesztés egy jelentős változást fog hozni, hiszen eddig két telephelyen működtünk, ami nagyban megnehezítette a munkánkat. Ez a vezetés, az irányítás szempontjából sem volt megfelelő és az időseink sem tudtak egymással könnyen kommunikálni. A Kossuth utcai intézményrész, ahonnan a lakók most átkerülnek, egy nagyon régi épület, amely már nem felelt meg egy idős otthon követelményeinek. Ezen túl mind a negyvenkét idős ember a Vörösmarty úton lakik majd, ami által a gondozónőink is hatékonyabban tudják ellátni feladataikat. A megújult épületben sok minden segíti majd munkánkat, hiszen nővérhívó berendezés, mozgást segítő kapaszkodók, tűz és füstérzékelők is rendelkezésünkre állnak. Úgy gondolom, hogy a korszerű, új épületben sokkal gördülékenyebb lesz a munka az eddigieknél.

Kovács Ernő: Nagyon fontos beruházáson vagyunk túl. A tetőtér beépítésére az önkormányzat állami támogatást nyert, még a földszint saját erőből újulhatott meg. Ennek köszönhetően most már a Kossuth utcából is átköltözhetnek az idősemberek egy otthonosabb, családiasabb környezetbe. Nagyon nagydolog ez, amiért köszönetet mondtam korábbi képviselőtársaimnak, illetve mindenkinek, aki részt vett két keze által vagy az eszét használva ebben a programban. Úgy gondolom, hogy aki itt dolgozott az méltán büszke lehet arra, amit alkotott. remélem, hogy hosszú évtizedeken keresztül szolgálja majd ez az intézmény a tiszakécskei időseket. Köszönet jár az itt lakóknak és a dolgozóknak is, mivel rég óta vártak már erre és türelmesen viselték, néha összezsúfolódva a munkálatok végét. Az otthon itt a Holt-Tisza partján nyugodt, és csodálatos környezetben ideális helyen van az idős emberek befogadására.

Tóth János: Az épület tetőtere pályázati forrásból szépülhetett meg, még a földszint önkormányzati forrásból. Utóbbira a kapacitás a Városgondnokság részéről adva volt, így születhetett meg a legjobb megoldás, hogy a két szintet egyszerre modernizáljuk. Azt gondolom, hogy mostantól az időseinket egy olyan méltó helyen tudjuk ellátni, amelyet ők megérdemelnek. Nagyon fontos, hogy ebben az intézményben, ilyen vezetőkkel és dolgozókkal egy szeretetteljes közösség tevékenykedjen. Mióta polgármester lettem ez az első átadásom, de nagyon remélem, hogy még sok hasonló alkalomra kerülhet sor, így tovább haladva a megkezdett úton.

Balogh László, a Balogh Tészta Zrt. tulajdonosa is részt vett a rendezvényen. A cégvezető a következő gondolatait osztotta meg Olvasóinkkal: Úgy gondolom, hogy az átlagosnál nívósabb, minden igényt kielégítő otthonuk lett, a tiszakécskei időseknek. Ezért is döntöttem úgy, hogy a magam módján szeretném támogatni az intézmény működését. Legalább három évig szeretném cégemmel biztosítani a szociális otthon száraz tészta ellátását, ezzel is csökkentve az intézmény költségeit. A mellett, hogy az otthon műszakilag is megújult, az itt élők csodálatos tájban is gyönyörködhetnek, ha az ablakokból a Holt-Tisza irányába pillanatnak. Az Önkormányzat részéről pedig nagyon dicséretes, hogy nemcsak a jövőjükre gondolnak, hanem a múltjuk tiszteletben tartására, az idős emberek boldogulására is.

szöveg: Sánta László(sel) fotók: Csikós János

További képek a Kécskei Krónika facebook oldalán.

Hirdetések

legfrissebb híreink