Az elmúlt esztendő pálinkaversenye után 2023-ban is rekordszámú párlatot bírált el a szakmai zsűri a VII. Tiszakécskei Pálinkaünnep pálinkaversenyén. A 2023-as verseny legjobb pálinkája Szegedi Imre málna párlata lett, így elhódította a Téglás András vándorkupát is. A Tiszakécskei Pálinkaünnepet szeptember 2-án tartották meg az Ókécskei Közösségi Ház udvarán.

Az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár szervezésében hetedik alkalommal megtartott rendezvény ezúttal is sikeresen zajlott szeptember első hétvégéjén.

Pénteken délutántól (szeptember 1.) pálinka és párlat verseny zajlott a művelődési központban. Rekordszámú mintát bírálhatott a szakmai zsűri. Még 2020-ban 31, 2021-ben 29, 2022-ben 37, addig 2023-ban 49 mintát vethettek érzékszervi bírálat (illat, íz, szín vizsgálata) alá.

A tiszakécskei pálinkaverseny növekvő ismertségét jól jelzi, hogy idén is számos településről érkeztek párlatok, pl. Kiskunfélegyháza, Rákóczifalva, Kecskemét, Abony vagy éppen Lakitelek.

Ebben az évben is Pásztor Sándor zsűrielnök, pálinka bíra, Szénási Rita a Kunsági Női Bor Lovagrend elnök-nagymestere, dr. Pataki Mihály címzetes főigazgató, az Európai Unió oktatási bizottságának tagja, Szentirmay Tamás újságíró, borász és Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója bírálták el és minősítették a párlatokat.

A pálinkaversenyen az elismerő oklevelek mellett, bronz-, arany- és ezüstminősítést szerezhettek az átlagosnál jobb pálinkák.

Az eredményhirdetés során Petrezselyem László Tiszakécske város alpolgármestere és Pásztor Sándor a szakmai zsűri elnöke adták át az elismeréseket, okleveleket, érmeket és kupákat a díjazottaknak szeptember 2-án az Ókécskei Közösségi Ház udvarán.

A pálinkaverseny eredményhirdetése után színpadra lépett az Ed Philips and the Memphis Patrol zenekar Elvis Presley legnagyobb slágereivel, majd Szirtes Edina ,,Mókus” és zenekara szórakoztatta a közönséget.

A pálinkaünnep keretében a Spontán Blues Band ünnepi koncertjét is megtartották, így ünnepelve Maros Miklós 70. születésnapját.

A rendezvény résztvevői a kulturális programok alatt kóstolhattak a díjazott párlatokból, továbbá borkóstolón is részt vehettek.

A rendezvény udvarán térségi és helyi termelők vására is színesítette az VII. Tiszakécskei Pálinkaünnepet, amely nagy sikerrel zárult.

Eredmények:

49 minta került bírálatra

8 db aranyminősítés

15 db ezüstminősítés

16 db bronzminősítés

10 db oklevél

A legkülönlegesebb párlat:

Mihócsa Pálinka Manufaktúra – naspolya párlat (Kecskemét)

Különdíj a legszebb palackért:

Kóródi Imre – dióval érlelt alma pálinka (Kunszentmárton)

Társadalmi zsűri díja:

Bevíz Zoltán – szomolyai fekete cseresznye (Abony)

A verseny legjobb gyümölcs pálinkája:

Szegedi Imre – málna pálinka (Tiszakécske)

A 2023-as verseny legjobb pálinkája:

Szegedi Imre – málna pálinka

Téglás András vándorkupa:

Szegedi Imre – málna pálinka

A verseny legjobb szőlő- vagy szőlőtörköly pálinkája:

László Géza – Cabernet franc szőlő pálinka (Lakitelek)

A verseny legjobb vegyes pálinkája:

Fazekas Dávid – vegyes (Rákócifalva)

A legjobb ágyas pálinka:

Barcsa Mihály – ágyas szőlő pálinka (Tiszakécske)

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink