Helvécián a Petőfi Sándor Művelődési Háznál rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező Helvéciai Szüreti Mulatságot szeptember 1-jén. Az ünnepségen Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegye főispánja részére Helvécia díszpolgára kitüntető címet adományoztak a település fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként.

A helvéciai ünnepségen a következő elismerő gondolatokkal méltatták munkásságát:

Kovács Ernő életének teljes munkássága Bács-Kiskun vármegyéhez kötődik. A rendszerváltást követő nyolc évben önkormányzati képviselő volt, melynek során bizottsági elnöki tisztséget is betöltött. Ezt követő ciklusban már a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat külsős bizottsági tagjaként tevékenykedett a megye közéletében.

1998-ban választották meg először Tiszakécske város polgármesterének, és a Kecskemét és térsége többcélú társulás alelnökének. Polgármesterként a helyi önkormányzati és államigazgatási munka szakavatott ismerője. A Kecskemét és térsége többcélú társulás alelnökeként jól működő kapcsolatot alakított ki az önkormányzatokkal. Balogh Károllyal Helvécia nagyközség polgármesterével több évtizedes barátságot ápol.

2002 és 2010 között a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tagja, a pénzügyi bizottság társelnöke, amely tisztség során jól rálátott a megye településeire, így Helvéciára is. Polgármesteri feladatai mellett 2010 és 2014 között országgyűlési képviselőként dolgozott a magyar parlamentben.

16 év elhivatott polgármesteri munkát követően 2014 júniusában nevezték ki a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjává, egyben az óta jogszabály alapján ellátja a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöki teendőit is. Jelenleg a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja. Munkájával, szakértelmével, elhivatottságával példát mutatott az elmúlt évek katasztrófahelyzeteinek kezelésében is. Kiemelkedően segítette és illetékességi területén koordinálta többek között az ideiglenes biztonsági határzár és a koronavírus járvánnyal kapcsolatos megyei feladatokat.

Főispán úr pályája során dolgozott vállalati szinten, tevékenykedett városi képviselő testületben, megyei önkormányzatban és vezetett vármegyei kormányhivatalt, országgyűlési képviselőként pedig még magasabb szinten látott el feladatokat a közéletben.

Munkája több alkalommal került elismerésre minisztériumi szinten. A Honvédelemért Kitüntető Cím elismerésben többször is. 2000-ben belügyminiszteri elismerést kapott és azon év augusztusában a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

A minisztériumi elismerések mellett a városáért tett több évtizedes munkájának elismeréseként 2020-ban Tiszakécske város díszpolgári címet adományozott részére. 2023-ban a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka részesítette elismerésben a honvédelem ügyének huzamosabb időn át végzett kiemelkedő támogatásáért.

Egyénisége, emberi magatartása példaértékű, segítőkészsége szinte felülmúlhatatlan. Mindenkor a jó kapcsolatok kialakítására és fenntartására törekszik. Ennek eredményeként jó megbecsülést vívott ki mind maga, mind az általa irányított szervezetek számára.

Főispán úr figyelemmel kíséri pályázataink, magas szintű beruházásaink sikerének érdekében zajló hatósági ügyeket, azok sikerességét nagyban elősegíti. Példamutató és lelkiismeretes tevékenységét ezúton is köszönjük.

Helvécia Nagyközség Önkormányzatának képviselőtestülete Kovács Ernő a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja részére Helvécia díszpolgára kitüntető címet adományoz, Helvécia fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként.

Az díszpolgári címmel járó oklevelet Kovács Ernő Balogh Károlytól, Helvécia nagyközség polgármesterétől vette át az ünnepélyes rendezvényen. Ezt követően köszöntő gondolatait fogalmazta meg a jelenlévőknek:

Nagyon szépen köszönöm polgármester úr, alpolgármester úr, jegyző asszony és a helvéciai képviselő-testület figyelmességét. Szerencsésnek érzem magam, mert nemcsak a magánéletben találtam meg az életem értelmét, hanem a munkában is. Ahhoz, hogy az ember sikeres legyen a munkában, ahhoz jó munkatársak kellenek. Így volt ez pályám során az elmúlt ötven évben.

Kérem a jó istentől, hogy Helvécia polgárainak hosszú és nagyon boldog, egészségben eltöltött életet adjon. Isten éltesse Önöket, köszönöm szépen az elismerést!

A Kécskei Krónika szerkesztői ezúton is szeretettel gratulálnak Kovács Ernőnek, Bács-Kiskun Vármegye főispánjának a Helvécia nagyközség díszpolgára kitüntető cím elismeréséhez.

szöveg: Sánta László, fotók: Csikós János és Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink