Aki lemarad, ,,legközelebb 8768 év múlva figyelheti meg a Földről ezt az égi jelenséget”. Fotósunk, Sipos Bence jóvoltából a Kécskei Krónika olvasói is megtekinthetik képeinken az üstököst.

A C/2020 F3 üstököst március 27-én fedezték fel a Föld felszínétől körülbelül 326 mérföldnyire, azaz 524,65 kilométerre. A NEOWISE üstökös az őt felfedező műholdról kapta a nevét. Arról az űrteleszkópról, amit a NASA indított 2009-ben. 

Az üstökös  július végéig lesz megfigyelhető az égbolton. A képzett csillagászok, már most nagyon szép fényképeket készítenek az üstökösről. Ha mi is lencsevégre szeretnénk kapni, néhány dolgot figyelembe kell vennünk. Akik arra vártak, hogy az üstökös szabad szemmel is jól megfigyelhető legyen, sajnos csalódást kell okoznunk. Hiába beszélünk egy fényes égitestről, a világos égen, közel a horizonthoz nem a legmegfelelőbb az észlelhetősége. Nem beszélve a poros, párás rétegekről, amik rontják a látási viszonyokat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne láthatnánk, de a legjobban távcsövek segítségével észlelhető. Ha nincs binokuláris (két szem együttes használatával történő látás) távcsövünk, az is egy jó alternatíva lehet, ha van egy jó fényképezőgépünk. Néhány másodperces hosszú expozíciós kép készítésével, valamint azzal, hogy megpróbálunk különböző nagyítási beállításokat, mi is megörökíthetjük a NEOWISE üstökös szép csóváját.

Merre található?

Mivel az égbolt egyik legfényesebb égiteste a Vénusz (köznyelvben Esthajnalcsillag), ez lehet a kiindulópontunk. A Vénusztól keletre található egy másik nagyon fényes csillag, az úgynevezett Capella. Ha a NEOWISE üstököst látni szeretnénk, akkor ezeknek az égitesteknek a közelében érdemes keresgélni, napfelkelte előtt megközelítőleg 2 órával, közel a horizonthoz.

Pontos hellyel nem tudunk szolgálni, mivel az üstökös helyzete napról napra változik. Így csak hozzávetőleges adatokkal segíthetjük a kíváncsi csillaglesőket. Mint már említettük, július második felében már arra kell számítanunk, hogy az üstökös az esti égbolton lesz látható. Magasabban, mint korábban.

szöveg forrása: tudomanyplaza.hu, fotók: Sipos Bence

Hirdetések

legfrissebb híreink