A Mosonyi Lászlóról elnevezett pihenő az M44-es és a Szentkirály-Tiszakécske összekötő út keresztezésénél épült meg. A pihenőhely névadó ünnepségét április 19–én tartotta meg a Duna Aszfalt Zrt. A nívós rendezvényen Mosonyi László családja is részt vett.

Mosonyi László a magyar mélyépítés egyik kiváló szakembere volt, és nemzetközileg is elismert pályája során többek közt a Duna Aszfalt Zrt. vállalkozási igazgatóságát is vezette.

A tiszakécskei székhelyű vállalat részéről indult el a kezdeményezés, hogy a munkássága előtt az M44-es Bács-Kiskun vármegyei építményével tisztelegjenek.

Az ünnepségen kiemelték, hogy Mosonyi László Békéscsaba szülöttje, így az is egy szép gesztus, hogy a szülővárosa gyorsforgalmi kapcsolatát megteremtő M44-esen találkoznak majd a nevével az utazók. Szintén hangsúlyozták az emlékezők, hogy a szakember vállalkozási igazgatóként is fontos szerepet játszott a Duna Aszfalt fejlődésében.

A vállalat a vezetésével nyerte el többek között első jelentős külföldi megbízását 2007-ben, akárcsak a kecskeméti Mercedes gyár mélyépítési munkáit 2009-ben, valamint 2012-ben az első magyar autópályaépítő projektjét.

Mosonyi László 2016-ban bekövetkezett halála előtt egy további jelentős eredményként főszerepet vállalt a GED Afrika projekt előkészítésében. Ez jelenleg Afrika legnagyobb egyedi infrastrukturális magánberuházása Európából, amelynek szakmai és befektetői partnere a Duna Aszfalt Zrt.: a fejlesztésben a Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia között új határhíd jön létre, továbbá 184 kilométernyi út épül és újul meg.

Az afrikai projektet Mosonyi László egyedülálló munkatapasztalatai alapozták meg, miután összesen 12 éven át épített utakat, hidakat, körforgalmú csomópontokat, illetve képzett szakembereket Algériában. Ugyanitt feladatai között szerepelt egy földközi-tengeri kikötő építésének az irányítása is.

Hasonló jelentőségű eredményt ért el Elefántcsontpartban, ahol modern technika nélküli útépítést sikerült beindítania a helyiek megszervezésével, olykor a fizikai munkában is szerepet vállalva. Később Kongóban egy állami cég útépítési munkáinak beindításában vett részt, illetve szakmai előadásokat tartott. Még nyugdíjasként is aktív maradt szakmailag, hiszen 2015-ben a zambiai úthálózat építésében vállalt szerepet.

Az eseményen tartott beszédében Szíjj László, a Duna Group alapító-tulajdonosa nagybetűs Mérnökként emlékezett meg Mosonyi Lászlóról, a személyéből áradó tisztességet, nyugalmat és határozottságot megemlítve.

Szíjj László az elérzékenyülését nem palástolva emlékezett meg arról, amikor a szakember először javasolta neki, hogy vállaljon szerepet a cég a GED Africa projektben, majd arról is, amikor a halála után meghozták a döntést, hogy beleállnak a projektbe.

„Szeretném most a Laci családjának, azaz nektek és nekünk, azaz a Duna Aszfaltnak is bejelenteni, hogy ez az álom megvalósul, megcsináljuk!” – fogalmazott az alapító-tulajdonos. Zárásként arra biztatott mindenkit, hogy amikor elhalad a pályán a pihenő mellett, süvegelje meg a szakembert, akire méltán nézett fel mindenki a Duna Aszfaltnál.

szöveg: Sánta László (forrása: magyarepitok.hu), fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink