Tiszakécske Város Önkormányzatának ajánlott fel szén-monoxid érzékelőket Tóth Zsolt, a Fűtés Depo Kft. tulajdonosa. Az érzékelők előzetes felmérés után a Városi Óvodák épületeibe lesznek elhelyezve.

Tóth János településünk polgármestere vette át december 12-én azt a három darab szén-monoxid jelzőt, amit Tóth Zsolt a piactérrel szembeni épületgépészeti szaküzlet (Erkel fasor 3.) tulajdonosa és ügyvezetője ajánlott fel.

A készülékek átadásakor a Kécskei Krónikától is jelen voltunk, így az esemény résztvevőit is diktafon végre kerítettük.

Városunk vezetője elmondta; nagyon szépen köszöni a cég felajánlását. Ami azért is fontos, mert az elmúlt időszakban sajnos, városunkban egy családi háznál is volt szén-monoxid szivárgásból eredő probléma. Mindenképpen óvodáinknál helyezik el az érzékelőket, hogy a kécskei gyerekek ne kerüljenek hasonló helyzetbe. Ennek kapcsán a jövőben minden közintézményünknél megvizsgálják szükséges-e további érzékelők felszerelése, majd ha a szakemberek úgy látják, saját forrásból is beszereznek ilyen készülékeket. Természetesen  a város fentartásába tartozó intézményekben a szükséges karbantartási és ellenőrzési munkák elvégzése mindig elsődleges szempont.

A Fűtés Depo Kft. ügyvezetője kérdésünkre elárulta; a médiából értesült róla, hogy az elmúlt hetekben Tiszakécskén történt egy szén-monoxid szivárgásból eredő baleset. Innen jött az ötlete; felajánlást tesz. Az általa már egy éve forgalmazott érzékelőket nyugodt szívvel ajánlja bárkinek, és örül annak, hogy szívesen fogadták kezdeményezését településünkön is Nyárlőrinchez, Lakitelekhez és Szentkirályhoz hasonlóan.

A Fűtés Depo Kft tiszakécskei üzlete egy esztendeje nyitott meg víz, gáz és fürdőszobai termékeket forgalmaz kedvező áron, de felsőkategóriás minőségben. Tóth Zsolt a jövőben további fejlesztéseket is tervez az üzletnél és szeretne még egy tiszakécskei alkalmazottat is felvenni.

A szénmonoxid mérgezésről:

szén-monoxid-mérgezést legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gázzal működő vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletveszés. A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát. Az ellenőrzést olyan szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatók, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérges gázok felhalmozódása. A szellőző nyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell. A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő, ugyanis a színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt az ember nem érzi. Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, alsó végtagi bénulás, kis mozgásra szapora létvétel, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik.

szöveg: sel, fotók: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink