Tiszakécske Város Önkormányzatának Városgondnoksága évről-évre folyamatosan településünk építésén, szépítésén dolgozik. Az intézmény munkatársai szívükön viselik Tiszakécske megítélését, megtesznek mindent munkájuk során azért, hogy településünk továbbra is egy kiemelkedő pozitív példa legyen a magyarországi városok között.

A 2022-es év elején a Városgondnokság vezetésére Marosi-Kiss Krisztinát nevezték ki, vele készítettünk interjút:

Az elmúlt években Ön már dolgozott Városgondnokság vezető helyettesként. Ebből adódóan megfelelő rálátással bírt a szervezet működésére. Mint újonnan kinevezett intézményvezető, melyek voltak azok a fő célok és feladatok a Városgondnokság számára, amelyeket a város vezetésével közösen a 2022-es esztendőben meghatároztak?

Intézményünk számára a 2022-es év a hatékonyság fejlesztéséről szólt. A Városgondnokság alapfeladatainak ellátása mellett (hulladékszállítás, parkgondozás, az önkormányzat törzsvagyonát képező épületek, intézmények, ingatlanok és az azokat kiszolgáló infrastruktúra értékeinek megőrzése, működtetése, karbantartása) háttérmunkájával arra törekedett, hogy a múlt évben betervezett, befejezetlen projektek lezáruljanak, a betervezett fejlesztések pedig megvalósuljanak.

Munkánkkal arra törekszünk, hogy Tiszakécske város vezetősége, polgárai, valamint az idelátogató vendégek tiszta, rendezett városképet lássanak.

Milyen építkezéseket, felújításokat hajtott végre a Városgondnokság a mögöttünk hagyott évben?

Úgy gondolom, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az intézménynél dolgozó kollégák szakmai felkészültségének tekintetében komplett építészeti munkákat tudnak elvégezni. Az alábbiakban ezek közül említenék meg párat:

  • Az önkormányzat tulajdonát képező Rév úti bérlemény teljeskörű felújítása és szociális lakássá történő átalakítása. A tetőszerkezet felújítása mellett új vizesblokk készült, továbbá komplett építészeti felújítást végeztünk.
  • Az Egészségügyi Központban sor került a fogorvosi rendelő teljes körű felújítására. A rendelő új padló és falburkolatot kapott, valamint új bútor került beépítésre.
  • Az Arany János Művelődési Központ udvarának kertrendezése, teraszkorlát gyártása, műfűburkolat készítése is fontos feladatunk volt az idén.
  • Új utcabútorokat telepítettünk a Miskó István sétányra. 21 db új betonvázra szerelt, fa ülőfelülettel rendelkező padot, 21 db virágládát, valamint szemétgyűjtő edényzeteket helyeztünk ki.
  • Az Eltérő Tantervű Tagozat épületében a teljes belső festést végeztük el.
  • Az előző évekhez hasonlóan idén is folytatódott a kerékpárút építése Óbögön. A kedvező időjárási körülmények miatt nagy távon tudtuk az útszerkezetet elkészíteni. A kerékpárút a település vége tábláig fog megvalósulni, a fennmaradó szakasz már nem Tiszakécske város tulajdonában áll. (A Magyar Közút Nonprofit Kft. a tulajdonos.) Amennyiben az út tulajdonosával történő egyeztetések eredményre vezetnek, a jövő évben folytatódhat a településen kívüli szakaszon is a felújítás.
  • A Tiszabögi tagóvodánál 2022 nyarán 210 méter hosszban kerítést építettünk újra kollégáimmal.
  • Tiszabögön a vasútállomás mellett található sportpálya és játszótér területén két romos épület állt, melyek balesetveszélyesek voltak. Az utcafronton található régi büfé épület elbontásra került, a terület alsó részén található elhagyatott épületet pedig felújítottuk. A cél egy fedett-nyitott szín kialakítása volt, vizesblokkal együtt.  
  • A Tisza-parti szabadstrandon az Önkormányzat által elnyert turisztikai fejlesztési célú pályázati támogatás során, több olyan projekt elem készült el, melynek telepítésében intézményünknek kellett közreműködni. (két új játszótér kialakítása, játékok telepítése, strandtérkép szobor talapzatának elkészítése)
  • A korábbi évekre betervezett Béke utcai járdaépítést az idei év augusztusára ütemeztük be. A kivitelezés 1 hónap alatt zajlott le, a járda 1,6 m szélességben készült el a Művelődési Központ és az Erkel fasor – Béke utca kereszteződés között.
  • A kerekdombi régi óvoda épületének felújítása már 2019-ben elkezdődött. Az idei évben a külső homlokzat helyreállítását, az udvar tereprendezését és a kültéri munkálatokat végeztük el. Az épületet belső bútorzattal láttuk el, az udvarra növényeket telepítettünk, továbbá a régi iskola udvarán lévő fakereszt a lakosság kérésére áthelyezésre került a felújított épület elé.
  • Az Erkel fasori tagóvoda udvarán a zöldfelület rendezése is megtörtént.
  • A Tisza bögi szakaszán emlékhelyet alakítottunk ki, ahol a gyászolók minden évben megemlékezhetnek az elhunyt hozzátartozóikról. Kollégáink kopjafát és emléktáblát készítettek a kijelölt helyre.
  • A Béke utcán elvégeztük a szódagyár épületének homlokzati felújítását az archív fotók alapján és egy szociális helyiséget is kialakítottunk.
  • A Béke utcai tagóvodánál kerítést építettünk beton lábazattal és trapézlemez burkolattal.
  • Mindezek mellett elvégeztük az önkormányzati tulajdonú lakások tisztasági festését, takarítását, hiányosságok pótlását, illetve szükség esetén a teljeskörű belső felújításokat.

Minden évben terjedelmes feladat hárul a Városgondnokság munkatársaira a településen található számos zöldfelület gondozása miatt. Mennyire könnyű ezen a területen is időben elvégezni a munkákat?

Közterületeink, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő területek gondozása, rendben tartása nagy létszámot és folyamatos munkát kíván.  Nagy feladatot jelent minden évben a tavasztól őszig tartó kaszálási időszak. Minden városi intézményben és közterületen, önkormányzati tulajdonú beépítetlen ingatlanon, kül- és belterületen egyaránt kollégáink végzik gépi és kézi erővel a zöldterületek karbantartását. Az idei évben a kézi fűkaszálást végző kollégák számát négy főről nyolc főre sikerült bővítenünk. A kaszálást így három traktorral, valamint nyolc kézi benzines fűkaszát használó kollégával végeztük el. Idén igyekeztünk sűrűbben érinteni az átmenő forgalomnak kitett területeket (Tiszabög fő út – Szolnoki út – Kerekdomb). 

Nemcsak Tiszakécske város lakói, hanem az ide érkező nyaraló vendégek is mindig elismerően szólnak a virágos közterületekről, rendezett parkjainkról. Milyen növények ültetését végezték el idén, illetve milyen helyszíneket érintettek a telepítések?

Az idei évben 9000 tő árvácskát, 7000 tő egynyári virágot és 1200 tő muskátlit helyeztünk ki a város közterületeire. Az új körforgalom környékén található zöldfelületekbe 300 tő levendulát, tulipán hagymákat és egyéb évelő növényeket ültettünk. A városközpontban található virágládákba tulipánhagymákat helyeztünk el, idén először. A Wesselényi utcában 50 diófa csemete elültetését végeztük az idei év őszén pályázat keretein belül. Az idei évben a nagy szárazság miatt, külső segítséget kellett bevonnunk a frissen ültetett facsemeték öntözéséhez, ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani Tiszakécske Város Tűzoltóságának.

Tiszakécske közterületein a szép virágok mellett, az ünnepek alkalmával mindig találhatunk egyedi dekorációt is, amellyel nagy örömet szereznek a gyerekeknek is. Ezzel kapcsolatban milyen visszajelzéseket kapnak?

Igyekszünk városunk közterületeire az adott évszaknak és ünnepeknek megfelelő dekorációkat kihelyezni, melyek a visszajelzések szerint jól sikerültek. Húsvét alkalmával ismételten kikerültek a fából készült nyúl figurák, a festett tojások, a szekér, valamit a húsvéti hagyományos locsolkodást idéző jelenet a Szent Imre téren.  A Szüreti felvonulás fogadására a szekér őszi dekorációba öltözött, a húsvéti locsolkodós jelenet pedig hangulatos őszi jelenetté változott boroshordókkal, tökkel és szőlőfürtökkel. Arra törekszünk, hogy alacsony költségvetésből, természetes anyagokkal próbáljuk tereinket öltöztetni az évszaknak megfelelően. Próbálunk minél több figyelmet fordítani ilyen téren Kerekdomb és Tiszabög városrészekre is. (Hello ősz felirat kihelyezése, húsvéti nyulak stb.)

Az eddig említettek mellett milyen általános feladatok várnak még egy adott évben az intézménynél dolgozókra?

A külterületi utak gallyazása, a földutak karbantartása, a piac üzemeltetése, a városnéző kisvonat (CSI-HU-HU) üzemeltetése, az ebrendészeti telep üzemeltetése, továbbá a hulladékszállítás és a lomtalanítás. Emellett a városi rendezvényekkel kapcsolatos feladatokban is együttműködünk az Arany János Művelődési Központtal. Emellett igyekszünk folyamatosan reagálni a nem tervezett, váratlan feladatokra.

A Városgondnokság szakembereinek munkája nagymértékben meghatározza Tiszakécske város arculatát és részben a megítélését. Munkájukkal értéket teremtenek. Ennek tükrében milyen munkahelynek tartja Ön a Városgondnokságot, mennyire jó a munkaközösség?

Úgy gondolom, hogy az itt dolgozók szeretik a munkájukat, szeretik ezt a települést, a lakóhelyüket, szeretnek értéket teremtetni és erre méltán büszkék. Valóban legyenek is erre büszkék, hiszen a tiszakécskei közösségért dolgoznak! Arra törekszem, hogy jó legyen a munkahelyi légkör, amellett is, hogy ez egy komoly és felelősségteljes munkahely. Örömmel mondhatom, hogy családias hangulatban dolgozhatunk kollégáinkkal. Az egymásra való odafigyelés mindenki számára fontos.

Én 2022. márciusa óta vagyok az intézményvezető. Úgy érzem, hogy könnyen elfogadott engem az itteni kollektíva. Már tíz éve ismernek, hiszen itt dolgoztam már diákmunkásként és helyettes vezetőként is. Kölcsönös megbecsüléssel, alázattal és tisztelettel viszonyulunk egymáshoz kollégáinkkal. Egy-egy jó szó, apró pozitív gesztus nagyon sokat jelent. 

Zárszóként ezúton szeretnék köszönetet mondani Tiszakécske Város Önkormányzatának, valamint az összes helyi intézménynek az együttműködésért és az egész éves kölcsönös támogatásért, segítségnyújtásért. Külön köszönöm a tiszakécskei lakosok visszajelzéseit, észrevételeit tevékenységeinkkel kapcsolatban. A továbbiakban is arra törekszünk, hogy a hatáskörünkbe tartozó feladatokat a legjobb tudásunk szerint lássuk el.

Óvjuk, védjük közösen lakóhelyünk értékeit a jövőben is!

Ezekkel a gondolatokkal kívánok Önöknek jó egészséget és sikereket az új esztendőre!

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink