Tiszakécske, egészen pontosan a négy csillagos Barack Hotel adott otthont április 16-án és 17-én a Bács-Kiskun megyei polgármesterek szakmai konferenciájának.

Első nap

Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte április 16-án csütörtök délelőtt a Barack Hotel konferenciatermében helyet foglaló több mint száztíz polgármestert, akik a kétnapos szakmai előadássorozatra, konzultációra, illetve tapasztalatcserére érkeztek településünkre.

A közgyűlés elnöke után Tóth János Tiszakécske város polgármestere is köszöntötte a település nevében a jelenlévőket. Városunk vezetője külön megköszönte Rideg Lászlónak, amiért Tiszakécskét választotta a tanácskozás helyszínéül, majd hasznos egyeztetést és kellemes időtöltést kívánt megyebeli kollégáinak.

A kétnapos konferencia első előadását a szintén tiszakécskei Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja tartotta meg, aki a köszöntője után „ A kormányhivataloknál bekövetkezett integrációs változásokról” tájékoztatta a polgármestereket. Az előadás során szóba került a szociális rendszer megújítása, a kormányhivatalok újabb szakigazgatási szervekkel való bővítése és a hivataloknál lévő feladatellátás egységesítése.

Megyénk kormánymegbízottja a Kécskei Krónikának szakmai előadása után nyilatkozott: Bács-Kiskun megye hazánk legnagyobb megyéje, így pl. a tiszakécskei és a bajai térség között is jelentős távolságok vannak. Ennek okán is ritkán van arra lehetőség, hogy tiszakécskeiek jussanak el a déli határszélre vagy éppen fordítva. A jelenlévő polgármesterek nagy része most először van Tiszakécskén, ebben a gyönyörű hotelben, amelyről mindenki elismeréssel beszél. A legutóbbi konferencián, Kiskőrösön kértem az elnök úrtól, hogy a következő tanácskozásra látogassanak el hozzánk.  Most jött el az alkalom, hogy a megye településeinek vezetői jobban megismerjék a várost.

Az elmúlt időszakban a megyétől feladatok kerültek el, ennek ellenére fontosnak tartottam, hogy továbbra is legyen ilyen jellegű megbeszélés a települések polgármestereinek, hiszen lényeges a kapcsolattartás. A megye vezetőinek oda kell figyelnie a polgármesterekre, meg kell őket hallgatni és tájékoztatást kell nekik adni a változásokról. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnak a hatósági munkán és az önkormányzatok ellenőrzési jogkörén keresztül nagyon sok kapcsolódási pont van a településekkel. Azt remélem, hogy az általam ismertetett változásoknak köszönhetően gyorsabbá válik az ügyintézés az emberek számára. Nagyon fontos tehát, hogy a változásokról mindenki tájékozódjon és megismerjék az új vezetőket, akik különböző szerveknél segítséget nyújthatnak számukra.

Kovács Ernő után Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója állt a pulpitus mögé és beszélt a katasztrófavédelem feladatairól, valamint az önkormányzatokkal való együttműködésről.

A nap folyamán előadást tartott még többek között Szabó Zsófia a Nemzetgazdasági Minisztérium Stratégiai, Tervezési és Értékelési Főosztályának vezetője, Bocskay József az Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat vezetője, Fekecs Dénes a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke és Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Az előadók között volt még Dr. Mezei Dávid Csaba a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlsztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára is, aki az új vidékfejlesztési programról tartott tájékoztatót. A szakember beszédében kihangsúlyozta, hogy a 2007-2014-es időszakhoz képest nőnek a magyar gazdák támogatásai a 2014-2020-as periódusban. Ez jelentős magyar siker, hiszen az Új Közös Agrárpolitika költségvetése összességében csökkent. Az agrárpolitikai célkitűzések között komoly hangsúlyt kap a közlekedésfejlesztés a vidéki térségekben, az egyszerűsített támogatási rendszer bevezetése, a munkaerő igényes ágazatok fejlesztése vagy a kiegyensúlyozott területi fejlődés biztosítása.

Második nap

Április 17-én délelőtt folytatódtak a szakmai előadások a hotel konferenciatermében. Többek között Gyapjas János tű. alezredes a Bács-Kiskun Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Réthy Pál a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője, Imre Károly a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának vezetője és Borbély Lajos a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke tartott tájékoztatót.

Az előadások után Rideg László a megyei közgyűlés elnöke köszönte meg mindenkinek a részvételt, majd újságunk kérdéseire válaszolt:

A megye vezetése számára nagyon fontos, hogy a megye minden részére odafigyeljünk. Ennek része az is, hogy a megyei önkormányzatok üléseit nem csak Kecskeméten tartjuk, hanem körbejárjuk Bács-Kiskunt. Ehhez kapcsolódik a jelenlegi fórum is, amelyre a települések polgármestereit hívtuk össze. Ősszel Kiskőrösön tartottuk meg a szakmai konferenciát, majd új helyszínt kerestünk, így esett Tiszakécskére a választás. Látva az itteni fejlődést, az itteni értékeket, úgy gondoltuk, hogy tökéletes helyszín lesz a település. Így is lett, a polgármesterek teljes megelégedéssel nyilatkoztak a helyszínről. A hotel és a termálfürdő is megerősítette őket abban, hogy családjukkal is el kell jönniük Tiszakécskére. Másrészt ez a több mint száz polgármester a jó hírét viszi majd a településnek, illetve az a pénz is a megyénkben marad, amiért itt tartózkodtak az emberek.

Évente két ilyen fórumot tartunk, ami azért is fontos, hogy át tudjuk beszélni a két tanácskozás közötti időszakot, hiszen mint hallhattuk pl. az uniós pályázatok terén is folyamatosan zajlik az élet.

A pályázati fejlesztésekkel kapcsolatban külön felkeressük mind a tizenegy járást, ahol a járási települések polgármesterivel egyeztetünk a pályázati forrás felhasználásáról.

A konferencia végén a települések polgármesterei a helyszínen kiterített Magyar Értékek Vándortérképénél ceremónia keretében tették le ujjlenyomataikat.

A hotel teraszán mindenki megtekinthetett megyei értékeket is. Városunkat itt Kovács Miklós kékfestőmester képviselte, aki kékfestőtermékeivel a rendezvény díszvendége volt.

A kétnapos konferencia tapasztalatiról városunk vezetője; Tóth János nyilatkozott a Kécskei Krónikának:

Köszönöm szépen Rideg Lászlónak, hogy településünkre hozták ezt a konferenciát, amit nagyon hasznosnak tartok. Külön öröm, hogy a Barack Hotel is nagyon pozitívan állt a rendezvényhez és színvonalas vendéglátást biztosított a polgármesterek számára. Úgy gondolom, hogy egy sikeres tanácskozáson vagyunk túl, nem mellesleg nagyon sok polgármester megszólított és gratulált Tiszakécske szépségéhez, rendezettségéhez és tisztaságához. A legtöbben hozzátették; mindenképpen visszatérnek ide, mivel a település természeti adottságai, a Barack Hotel, a termálfürdő mély nyomott hagyott bennük.

A fórumon nagyon hasznos előadásokat hallgathattunk meg, melyek új ötletekkel gazdagítottak, illetve olyan iránymutatással, amely a további munkánkat segíti. Ráadásul új ismeretségek, barátságok kötődtek, ez is fontos része volt ennek az eseménynek. Az itt megszálló polgármesterek egy nagyon kellemes estét is eltölthettek itt, megtapasztalhatták a fürdő nyújtotta szolgáltatásokat. Összességében az egész rendezvény sikeres volt.

Szeretnék köszönetet mondani a szervezésben nyújtott segítségéért Görög Rudolfnak, a Barack Hotel üzemeltetési igazgatójának, továbbá a közreműködésért a helyi rendőrőrsnek és polgárőrségnek.

További képek (lent) a galériában megtekinthetőek.

szöveg:Sánta László(sel), fotók: Csikós János és Sánta László

Hirdetések

legfrissebb híreink