Ünnepélyes keretek között adták át július 17-én este Tiszakécskén a felújított Arany János Művelődési Központot. A rendezvény Gyalai Béla festőművész jubileumi kiállításának megnyitójával vált teljessé. 

Szombat este hat órakor jött el a pillanat, amit már nagyon sokan vártunk. A tiszakécskei kulturális élet modernizált székhelyét, az Arany János Művelődési Központot adták át a megjelent érdeklődők előtt.

Az elmúlt időszakban elvégzett felújítás során megújult a művelődési központ teljes belső tere: a galériatermek, az aula, az irodák, a közösségi termek, a szociális blokk, továbbá a presszó helység is. Egyedül a színházterem maradt meg korábbi állapotában, azonban a megnyitón Tóth János, városunk vezetője elmondta, az önkormányzat közel jövőbeni tervei között szerepel a színházterem felújításának projektje is.

A rendezvényen beszédet mondott Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Tóth János, Tiszakécske város polgármestere is.

Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja köszöntőjében visszatekintett a művelődési központ múltjára, egészen a 60-as évekig, amikor is megye szerte hasonló kulturális központokat építettek. Kiemelte: Bízik benne, hogy a modernizált épültre nagyon fognak vigyázni a tiszakécskeiek, így minél tovább megőrizve annak értékeit az utókor számára. Beszéde végén kiemelte: Isten éltesse azokat az embereket, akik ide betérnek, és Isten éltesse azokat is, akik a művelődési központban dolgoznak azért, hogy a kécskei emberek minőségi kulturális értékekkel, programokkal gazdagodjanak.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, amiért egy kulturális intézmény újulhatott meg. Churchill-től idézett: ,,Ha a kultúránkat, elveszítjük, akkor miért harcolunk?” Az angol államférfi a második világháború idején fogalmazott így, amikor a kultúrától akartak pénzt elvonni hadi célokra, azonban ő ezt nem tette lehetővé. Egy település életében az iskola, a templom, a kulturális intézmény és a közösségi terek létfontosságúak- emelte ki Dr. Mák Kornél.

Tóth János beszédében ismertette a felújítás részleteit és köszönetet mondott a kivitelezőknek. Hozzátette: Bízik abban, hogy minden tiszakécskei nagy örömét leli majd a művelődési központban, amit az intézmény dolgozói töltenek meg színvonalas tartalommal.

A felújított művelődési központot Bobek Tamás atya, a Szentháromság Római Katolikus Templom plébánosa és Máté Csaba Sándor, a Tiszakécskei Református Egyházközség lelkipásztora áldották meg.

Ezt követően Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja, Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Tóth János, településünk polgármestere vágták át a nemzetei színű szalagot, ezzel a mozzanattal ünnepélyesen átadva a felújított közösségi teret a város lakói, s minden kultúra iránt érdeklődő ember számára.

A szalagátvágás ünnepélyes pillanatai után Aracs Eszter, az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatónője invitálta fel az emeleti galériatermekbe a megjelenteket, ahol Gyalai Béla tiszakécskei festőművész jubileumi kiállítását nyitották meg.

A kiállítás megnyitón a festőművész jó barátja, Sirkó László színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színésze, örökös tagja és a Dr. Kispál Gyula vezette Rambler zenekar működött közre. A kiállítás augusztus 23-ig megtekinthető az érdeklődők számára az Arany János Művelődési Központ nyitvatartási idejében.

Az emeleti nagyteremben megtartott kiállításmegnyitót követően a művelődési központ aulájában az Arany János Művelődési Központ kollektívája köszöntötte 70 születésnapja alkalmából Gyalai Bélát. A megjelent vendégek álló fogadáson vehettek részt. Az este jó hangulatban, kötetlen beszélgetéssel zárult.

szöveg: Sánta László, fotók: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink