A Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájának történetében először rendezték meg idén április 30-án az I. Móricz Házi Hangszeres és Ének versenyt, melyet hagyományteremtési szándékkal hoztak létre az iskola jubileumi 40. tanévének alkalmából.

Az ötlet azért pattant ki a fejemből, mert szerettem volna, hogy iskolánk diákjainak lehetősége legyen egy hivatalos versenyen is megmérettetni önmagukat, szakmai zsűri előtt kapjanak visszajelzést a munkájukról – nyilatkozta hírportálunknak Bögös Dániel tagintézmény igazgató, gitárművész.

A verseny további céljai: Az alapfokú képzésben résztvevő növendékek tehetséggondozása, a tehetségkutatás, szakmai tapasztalatcsere, az egymás meghallgatásának lehetősége és a kapcsolatépítés. Örömmel tudatom, hogy a kamara formációkat is beleszámolva, összesen 67 tanuló jelentkezett a megmérettetésre és minden hangszer képviseltette magát.

A versenyen felkészítő tanárai: Ábrahám Éva, Andrási-Hámori Ágnes, Andrási László, Almási-Szabó Tibor, Dömötör Tibor, Molnár Edit, Spirkó Károly, Pallagi Réka és jómagam, Bögös Dániel voltak.

 A zsűri névsora: Dr. Hegedűs Lívia –  háziorvos, belgyógyász, zongorista, az iskola támogatója. Sindel-Kocsis Zsuzsanna – csellóművész, a Ceglédi Erkel Ferenc AMI csellótanára, és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar csellistája. A zsűri elnöke pedig Szatmári Imre – karnagy, kántor és ének-zene tanár. A zsűri bronz, ezüst, arany és kiemelt arany megnevezésű okleveket adott ki.  

A versenyzés fontos része lett az iskola profiljának, az idei tanévben több szép sikert is sikerült elérnünk az ország különböző pontjain: A VIII. Abonyi Országos Vadászkürt, Mélyrézfúvós és Rézfúvós Kamarazenei versenyen Andrási Ilka szóló kürt kategóriában bronz minősítést, a kamaracsapatunk (Sáfrány Dávid, Tamás Zsombor, Ézsiás Kristóf, Kovács Gábor) pedig ezüst minősítést szereztek.

Barcsa Levente növendékünk pedig a budapesti Weiner Leó Katolikus Zeneművészeti Szakgimnázium által szervezett I. Zeneiskolai Rézfúvós Fesztiválon ezüst minősítést szerzett tenorkürt kategóriában. Mindannyian Pallagi Réka növendékei, és korrepetitoruk Dömötör Tibor volt.

Május 3-án nagy sikerű, teltházas anyák napi hangversenyt tartottunk a Zeneiskola épületében, illetve vár ránk még május 8-án, szerdán 17:00 órától a Gida Gála, melyen iskolánk legkisebb tanulói mutatják be tudásukat. Hamarosan indítjuk a jelentkezést a következő tanévre, érdemes tájékozódni a Zeneiskola Facebook oldalán. Várjuk a leendő 1. és 2. osztályosokat zenei előképzőre, 3. osztálytól felfelé, egészen akár a felnőttekig várjuk a hangszeres tanszakokra a jelentkezőket – emelte ki Bögös Dániel.

szöveg: Sánta László, fotók forrása: Bögös Dániel

Hirdetések

legfrissebb híreink