A Poliol Kft. a GINOP_PLUSZ-1.2.3-21-2022-01788 azonosító jelű, „Komplex fejlesztés megvalósítása a Poliol Kft.-nél” elnevezésű projektjének ünnepélyes zárórendezvényét március 25-én délelőtt tartották meg a vállalat lakiteleki telephelyén, a Tiszakécskei út 3. szám alatt.

A projekt fő célkitűzése a korábban elindított fémmegmunkálási tevékenységi körünk bővítése, ezen felül szervezetfejlesztés, illetve a saját fejlesztésű termelésirányítási rendszer továbbfejlesztése volt.

A projekt keretében 144,2 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásból egy fémmegmunkáló csarnokot építettek, melyben az anyagmozgatási/ daruzási feladatokat egy 10t két főtartós híddaru látja el. A környezettudatosságot szem előtt tartva egy levegő-víz üzemelésű rendkívül modern, energiahatékony – hőszivattyús – hűtő-fűtő klimatizáló berendezést is beszerzett a cég. Vásároltak egy 2200×6400 mm asztalméretű (vágóképességű) CNC nagypontosságú finomsugaras plazmavágó gépet, továbbá egy szervezetfejlesztési képzést, valamint a termelésirányítási rendszer továbbfejlesztésére tanácsadást vettek igénybe.

A március 25-én megtartott zárórendezvényen tiszteletét tette Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja, Tóth János Tiszakécske város polgármestere, Madari Róbert Lakitelek polgármestere, Varga Károly a Poliol Kft. tulajdonosa és Ézsiás Bálint a Poliol Kft. ügyvezetője, aki elsőként köszöntötte a megjelenteket és ismertette a projekt részleteit.

Ezt követően Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegye főispánja és Varga Károly a Poliol Kft. tulajdonosa mondott köszöntőt a jelenlévő vendégek és a cég dolgozói előtt.

A Kécskei Krónikának Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegye főispánja a rendezvényen úgy nyilatkozott:

Minden egyes fejlesztés, államilag támogatott beruházás átadásán itt voltam a cég telephelyén a dolgozókkal együtt. Nagyon örülök neki, hogy a Tiszakécskei járásban van ilyen cég, amely akkor is fejlesztésre szánja el magát, amikor a világban nehéz körülmények vannak. Ezzel a vállalat folyamatosan fejlődni tud, új csarnok épül és újabb, korszerű gépek segítik a gyártást. Ezzel a cég versenyképessége tovább növekszik.

Nagyon jó lenne, ha béke lenne a világon, hiszen akkor Európa szerte ilyen dolgokra összpontosíthatnánk, s nemcsak arra, hogy mennyi lőszert és pénzt adunk a háború folytatásához. Azt remélem, hogy az itteni munkatársak békében végezhetik, majd azt a feladatot, ami nyilván fontos országunk és térségünk számára is. A Poliol Kft.-nél olyan termékeket gyártanak, amik a világpiacon is megállják a helyüket és ez a cégnek és az országnak nyereséget, az itt élőknek pedig megélhetést hoz.

Varga Károly a Poliol Kft. tulajdonosa hírportálunkat arról tájékoztatta:

Négy évvel ezelőtt lettem a Poliol Kft. tulajdonosa, azóta ez a harmadik fejlesztés, amit megvalósítottunk. Az első az raktár fejlesztés volt, amely során két és félszeresére növeltük a raktár kapacitásunkat. A második a fémfeldolgozó üzem létrehozása, amellyel megteremtettük a földmunkagép kanál gyártásának a lehetőségét. A harmadik lépcső ennek a földmunkagép kanál gyártási részlegnek a kibővítése. 144,2 millió forint volt a támogatott rész, a többit önerőből kellet biztosítani. Ezzel a fejlesztéssel plusz 20 embernek tudunk munkalehetőséget adni a cégnél. Amikor átvettem a céget 67 fő dolgozott nálunk, most 80 fölött van a dolgozói létszámunk, amit a jövőben szeretnénk 100 fölé emelni, ehhez még jobban le kell kötni a kanálgyártó kapacitásunkat.

Távlati terveink között szerepel egy újabb 1400 m2-es csarnok megépítése, ami fémmegmunkáló és forgácsoló kapacitással lenne kitöltve. Ehhez még további feltételeket kell megteremtenünk a minőségbiztosításunk terén.

Ézsiás Bálint a Poliol Kft. ügyvezetője az aktuális fejlesztésről úgy fogalmazott:

Ez a fejlesztés egy 144,2 millió forintos Európai Uniós támogatással megvalósított projekt, melynek három fő területe volt. Az első az egy 697 m2-es csarnok megépítése, továbbá szervezetfejlesztést, valamint tanácsadást kellett beépíteni kötelező jelleggel a pályázat megvalósításába.

Az új csarnok megépítésével a termelői kapacitás színvonalát, minőségét és a területét növeltük. A csarnokban helyet kapott egy 10 tonna teherbírású híddaru, illetve egy Baykal típusú plazmavágó berendezés. A kapacitásbővítés a jövőbeni terveinkkel összhangban valósult meg, hiszen a fémmegmunkálás területére szeretnénk nagyobb hangsúlyt helyezni.

A szervezetfejlesztés keretében a vállalat kulcspozícióiban lévő vezetői és dolgozói egy tréning sorozaton vettek részt. Itt olyan plusz tudásra és információra tettünk szert, ami remélhetőleg tovább segíti a vállalat működését.

A pályázat kötelező eleme volt még az IT fejlesztés. Ennek keretében tanácsadást vettünk igénybe. Ez arról szólt, hogy a cég adatait, az információkat minél inkább naprakészen, pontosan megkapjuk és a felmerülő hibákat, problémákat tudjuk kezelni. A dolgozók is kapnak információkat arról, hogy hol tartanak az elvégzendő munkák területén.

A pályázaton kívül még folyamatban van telephelyünkön egy építkezés. Az itt dolgozók szociális létesítményeit alakítjuk át teljesen. Öltözők, ebédlő és néhány iroda kerül kialakításra. Ez a beruházás a nyáron fog elkészülni.

Tóth János Tiszakécske város polgármestere az ünnepélyes rendezvényen kiemelte:

Egy fejlesztés, ami plusz munkahelyeket teremt a térségünkben külön öröm, hiszen lehetséges, hogy még több tiszakécskei dolgozhat majd a Poliol Kft.-nél. Sajnos, ahogy azt főispán úr is kiemelte, a háború hatása különösen kihat az iparra is és ez megtorpanást eredményez. Ezért nehezebb lesz a cégnek megtöltetni munkával a létesítményt. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy az itteni vezetők és az itt dolgozó munkavállalók kimagasló teljesítménye megtérül és ez mindannyiunknak számára örömteli.

Madari Róbert Lakitelek település polgármestere a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Üdvözítő és nagyon örömteli, hogy mióta ez a vállalkozás új profilt öltött óriási mértékben fejlődik. Nagyon nagy tudás halmozódik itt fel és a minőségi munkavállalókat gyűjti össze a cég. A lakitelekiek számára ez munkahely lehetőséget teremt, illetve a településnek, mint helyi adót fizető cég fontos a Poliol Kft. Az is nagyon fontos, hogy a tudásbázis is erősödik ez által Lakiteleken, ami kihat a fiataljaink tanulási kedvére, mert minőségi elhelyezkedési lehetőséget kínál számukra. Azzal, hogy a cég a profilja bővült a fémipari részleggel, új kihívást és fejlődési lehetőséget nyújtott fiataljaink számára.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel és állófogadással zárult.

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence

A cikkben található fotók szerzői jogvédelem alatt állnak és a Kécskei Krónika tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!

Hirdetések

legfrissebb híreink