Józsa László Dávid még csak 23 éves, de már komoly rutinnal és eredményekkel rendelkezik fogathajtásban.  Jelenleg ő az egyetlen fogathajtó a Tiszakécskei Lovasegyesületben, aki a honi legmagasabb osztályban, azaz az ,,A” kategóriában versenyez.

Hogyan kerültél a lovassport berkeibe?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert lovas családba születtem. Nagyapám és édesapám is lovazott. Papám még fuvarozott a lovakkal, édesapám már hobbira tartotta őket, ő 2014-ben hagyta abba a versenyzést, amikor én elkezdtem ezt a sportot a harmadosztályban. 16 éves voltam, amikor a ,,C” kategóriában bemutatkoztam. Azóta eljutottam az első osztályba.

Van rajtad kívül ezen a szinten más tiszakécskei fogathajtó?

Jelenleg csak én versenyzem Tiszakécskéről ebben a kategóriában és Szabó Zoltán, de ő Csongrád megyei színekben indul. A nyolcvanas-kilencvenes években Kiss Zoltán szerepelt ,,A” kategóriában, majd később volt egy egyesületi tag, akinek ez szintén sikerült, de ő nem tiszakécskei volt. Azóta én vagyok az egyetlen, aki ide be tudott kerülni.

Mikor jutottál fel az ,,A” kategóriába?

Tavaly sikerült kvalifikálnom magam az ,,A” kategóriába, mivel a ,,B”-ben sikerült a legjobb három helyezett közé kerülnöm az országos bajnokságban. Idén újoncként a tapasztalatszerzés volt a célom.

Melyik versenyekre emlékszel szívesen?

Mezőhegyesen egy nemzeti, Vecsésen egy nemzetközi és Jászkarajenőn egy országos versenyen bizonyíthattam az ,,A” kategóriában. Úgy gondolom, hogy a mezőhegyesi nagyon jól sikerült, mivel újoncként a 32-ből a 13. helyen végeztem összetettben. A maratonhajtáson világbajnok is került mögém. Jászkarajenőn új fogattal harmadik helyen végeztem az akadályhajtáson. Előtte a lovam Vecsésen lesérült, így másfél hetem maradt készülni az új lóval. Itt két világbajnok és több magyar bajnok is mögém került a végső sorrendben. Nagy öröm ez számomra a jövőre nézve.

Mi vár rád a következő hónapokban?

A téli szezonban nem indulok versenyeken. Ilyenkor fedettpályás megmérettetések vannak. Az új lovak tréningezésére fordítom az időmet. Jelenleg hat lovam van, ezekből kettő már befejezte a versenyzést, kettő aktív és kettő újonc, amelyekkel sokat kell foglalkozni. Fajtájukat tekintve magyar félvér lovak, lipicai és nóniusz keverékek.

Helyi megmérettetésen láthatunk versenyezni?

A tiszakécskei fogathajtó versenyen is szoktam indulni, mivel az akadályhajtás a kedvenc versenyszámom. Igaz, itt nem szerezhetek bajnoki pontokat, mert ez alsóbb kategóriás verseny, de örömmel méretem meg magam itt is.

Mennyit kell edzeni az általad elért eredményekhez?

Heti szinten hat napot edzünk, abból öt nap rendes pályán, egy napon pedig terepen. Kécskén a Lovaspályán gyakorlunk, kivéve a maratont, azt Jászkarajenőn, mivel ott van erre alkalmas pálya.

Nagyon sok segítséget nyújtanak a szüleim, mivel amíg dolgozom, ők ellátják az állatokat.

Mik a fő céljaid ebben a sportágban?

Szeretnék minél szebb eredményeket elérni. Fő célom, hogy a magyar bajnokságban a TOP 3-ba bekerüljek. Távlati cél lehet egyszer világ- vagy Európa-bajnokságra kvalifikálni.

Fő szenvedélyed mellett van-e időd más hobbira?

Az időmbe nem nagyon fér bele más hobbi, de szeretek még dartsozni, kerékpározni és focizni is. Télen esténként gyakorlom a dartsot, amit a tv-ben is szívesen nézek. A kedvenc játékosom Peter Wright.

Vannak olyan támogatóid, akik segítenek a versenyzésben?

Szeretnék köszönetet mondani a szüleimnek és fő támogatómnak a BAUPIKTOR kft.-nek, hiszen rengeteget segítenek abban, hogy versenyezhessek, illetve a Tiszakécskei Lovasegyesület támogatásáért is köszönettel tartozom. Emellett van még két barátom, akik támogatnak Kovács Dávid és Mintál Róbert, akiknek szintén szeretnék köszönetet mondani.

Szeretnék köszönetet mondani a segédhajtómnak, Nagy Ádámnak is, akivel minden versenyen együtt indulunk és összeszokott párost alkotunk. Ő 19 éves és a legjobb barátomnak mondhatom.

szöveg: Sánta László, fotók: Sipos Bence, (a versenyekről készült képek forrása: Józsa László Dávid)

Hirdetések

legfrissebb híreink