Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe.

2014 óta huszadik alkalommal került sor a vármegyei polgármesterek találkozójára – ezúttal Kiskunmajsán, a Jonathermál Gyógyfürdő konferenciatermében.

A résztvevők egy-egy pozsgást kaptak ajándékba: a rendkívül szárazságtűrő növény azt szimbolizálja, hogy a két folyó között élők sikeresen alkalmazkodnak a kihívásokhoz.

Köszöntőjében Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke tájékoztatta a résztvevőket a tavaly év végével lezárult Terület- és Településfejlesztési Operatív Program eredményeiről.

„782 nyertes pályázat valósult meg a vármegyében, 117 milliárd forint értékben. Igyekeztünk a kistelepüléseket előnyben részesíteni, tehát minden egyes településre, a legkisebbekre is jutott TOP-os fejlesztés” – foglalta össze az elnök, megjegyezve, hogy Bács-Kiskun azon vármegyék egyike volt, ahol ezt az elvet érvényesítették.

A fejlesztések a TOP Plusz program keretében vármegye szerte folytatódnak. Tavaly ősz óta csaknem 12 milliárd forintnyi támogatást nyertek el Bács-Kiskun vármegyei települések. Ez összesen 44 projektet jelent, amelyeknek a támogatói szerződését a találkozó keretében írták alá a polgármesterek, illetve az aláírásra jogosultak.

A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata által szervezett polgármesteri találkozó vendége volt többek között Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár, aki többek között arról beszélt, hogy az elmúlt több mint tíz évben gazdaságilag jelentősen fejlődtek a vármegyék, ugyanakkor a főváros és részben a nagyvárosok gazdasági húzóereje továbbra is domináns.

„A jövedelmek tekintetében a korábban gyengébben teljesítő perifériális térségek előre lépése arányaiban jelentősebb, mint más térségeké. Ezek közé tartozik Bács-Kiskun vármegye is” – mondta el az államtitkár. Mint kiemelte: hangsúlyos területfejlesztési cél a perifériális területek felzárkóztatásának folytatása. Ennek érdekében a kormány plusz forrásokat rendelt a területfejlesztéshez, illetve módosították az ezzel kapcsolatos törvényt is.

 „Magyarország területpolitikája két fő mezsgye mentén kell, hogy haladjon. Az egyik a versenyképesség fejlesztése, amely jellemzően a nagyobb városok ügye. A másik pedig a felzárkóztatás: meg kell erősítenünk azokat a településeket, amelyek jelenleg nem versenyképesek” – tette hozzá Mayer Gábor.

A találkozón Szabó Csaba és Stefán László, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetői a TOP program eredményeiről, illetve a TOP Plusz program részleteiről tartottak előadást.

A délután folyamán a fórumnak otthont adó Kiskunmajsa polgármestere, Patkós Zsolt beszélt arról, hogy hogyan fejlődött a település az elmúlt 5 évben. Szabó László, Bugac polgármestere pedig bemutatta a néhány hete átadott Aranymonostor Látogatóközpontot, Bács-Kiskun legújabb turisztikai attrakcióját.

szöveg és fotók forrása: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata

Hirdetések

legfrissebb híreink